Hozzátartoznak az ünnepekhez a kulináris élvezetek, de tartózkodni kell a torkosságtól - figyelmeztet Paskó Csaba vajdasági magyar katolikus pap, aki egyben séf és karmester. Szilveszterre a kedvenc süteménye receptjét is megosztotta lapunkkal.
Karácsonykor, szilveszterkor és Újévkor az asztalok roskadásig megtelnek jobbnál jobb ételekkel-italokkal. Paskó Csaba vajdasági római katolikus pap szerint semmi baj nincs a kulináris örömökkel, azonban fontos a mértékletesség.
A böjt a 21 században nem azt jelenti, hogy tartózkodunk a melegvérű állatok húsától. Képmutatás lenne, ha böjt közben degeszre zabálnánk magunkat kaviárral és lazaccal. Persze nem is kell görcsösen lemondani valamiről, hiszen a böjt sokkal inkább önfegyelmet jelent! Ilyenkor különösen odafigyelünk arra, hogy megszabaduljunk a jellembeli gyengeségeinktől, hibáinktól. Megemlíthetem a pletykálkodást, a mértéktelen dohányzást vagy kávéfogyasztást. Értelmetlen lenne egy vegetáriánust figyelmeztetni, hogy böjt idején ne egyen húst
– mondta Paskó Csaba.
A katolikus tanítás szerint a torkosság a hét főbűn egyike. A pap ezzel kapcsolatban kifejtette: a torkosság nem a kulináris élvezetekkel egyenlő, hiszen a táplálkozás ugyanúgy a kultúra része, mint a színház vagy egy komolyzenei koncert. A torkosság mértéktelenséget jelent.
Ahogy egy előadás vagy egy hangverseny által, egy vacsorán is katartikus élményben lehet részünk.
Nem kell ahhoz mesterszakácsnak lenni, hogy valaki felfedezze egy étel eredetiségét, ráadásul a megterített asztal összehozza a családokat. A torkosság az, amikor egy ember csakis önmagáért, már az egészségét veszélyeztetve, illetve az elhízás lehetőségét is vállalva túlzásba viszi az étkezést
– magyarázta a vajdasági, séfként és karmesterként is ismert pap, aki szerint nem a jó étel élvezete, hanem a pazarlás a komoly bűn. A pékséget és éttermet is vezető pap a konyhán megmaradt alapanyagot az állatoknak adja.
- Amit lehet, a konyhai kisegítők hazaviszik a kutyáiknak, de a plébánia kertjébe is szívesen bejönnek a kóbor macskák, mert tudják, hogy itt finom falatokat kapnak – mondta Paskó Csaba és hozzátette: neki is van két kedvelt cicája.
- A megmaradt kenyeret külön gyűjtjük, és odaadjuk a közelben működő gazdaságokban élő kecskéknek, birkáknak, sertéseknek. Ez egyébként vissza is köszön a táplálkozásunkban, mert a disznóhús sütés közben nem zsugorodik a felére, mint azoknak az állatoknak az esetében, melyeket különböző tápszerekkel és vegyi anyagokkal hizlaltak – mesélte a mesterszakács, majd elárulta, ő mit fogyasztott szenteste:
Az édesanyám annak idején sosem készített halászlét, inkább egy különleges, zöldséges hallevest főzött, én is azt eszem karácsonykor vacsorára. Ez egy sóval-vízzel főzött pontyétel. Kerül bele zellerszár, zellergumó, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors és babérlevél. Ezeket lassú tűzön, körülbelül fél óra alatt puhára főzöm, végül beleteszem az egy órával előtte lesózott halszeleteket. Ha megpuhult, egy tejfölös habarással sűrítem, tálaláskor pedig citromgerezdekkel ízesítem
– részletezte Csaba atya. És hogy szilveszterkor se maradjunk sütemény nélkül, megosztotta velünk egyszerű és gyors mákospite receptjét.
Csaba atya gluténmentes mákospitéje
Hozzávalók:
5 darab tojás
15 dkg cukor
15 dkg darált mák
1 dl olaj
A tojássárgáját a cukorral és az olajjal összedolgozzuk, majd belekeverjük a mákot és végül lazán hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az így kapott masszát 170 fokon, 35 perc alatt készre sütjük.
Ha felvágtuk, citromos, tejszínes krémmel díszítjük.