Ha biztosra akarsz menni egy sós ropogtatni valóval, akkor ez a te recepted!
Pogácsa: az egyik legegyszerűbb és legfinomabb vendégváró falat, vagy sós, ropogós nassolni való. Egy-két darab sosem elég, inkább egy tucat. Sós, sajtos vagy tepertős. Esetleg burgonyás, túrós vagy tejfölös? Netán tökmagvas? Teljesen mindegy, zseniális választás mind. De ha biztosra akarsz menni családod, barátaid vagy vendégeid előtt: akkor mutatunk egy igazi extra sajtot, tejfölös változatot.
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 25 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg élesztő, 4 dl tejföl, 3 kk. só, 1 kk. cukor, 2 db tojás, 0,5 dl tej
Az élesztőt futtassuk fel 0,5 dl tejben egy kiskanál cukorral. Ezt gyúrjuk össze a többi hozzávalóval addig, amíg a tészta össze nem áll, majd kelesszük nagyjából 10 percig. A megkelesztett tésztát nyújtsd szét és hajtogasd össze, méghozzá így: felülről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra az egyharmadát, a másik harmadát pedig hajtogasd az aljára.
Ezt követően hagyd pihenni 10-15 percig azt, majd ismételd meg a hajtogatást. Folytatásként nyújtsd ki a tésztát 2 cm vastagra, csíkozd be keresztbe és hosszába, majd 4-5 cm átmérőjű pohárral szaggasd ki. A tetejét 1 tk tejföllel és a felvert tojással kend meg. Ha nem bánod a sajtot, akkor nyugodtan szórj belőle még a pogácsa tetejére, hogy extra finom legyen.
Végül pedig: előmelegített sütőben 200 C fokon 25 percig süsd - írja a Ripost.