Az eper az egyik legegészségesebb gyümölcs, ami idehaza is kapható, sőt termesztik is. A rosszul megválasztott gyümölcs fogyasztásából azonban hatalmas baj is lehet. Egy 17 éves magyar tinilány fulladva, eldeformált arccal került kórházba a külföldi eper miatt.
Sokak örömére itt az eperszezon, egyre több árus rakja ki portékái közé a mézédes finomságot, sokak kedvenc gyümölcsét. A hirdetéseknél azonban jó résen lenni. A sokszor olcsóbb, kilós áron megkapható epret külföldről importálják és különböző vegyszerekkel kezelik, hogy kibírja a hosszú utat. Bár vonzó lehet megvásárolni olcsóbban a külföldit, most egy édesanya arra figyelmeztet mindenkit, hogy inkább vegyük meg drágábban a magyar termelői epret, hogy elkerüljük a bajt.
A mai világban egyre divatosabbá vált az interneten hirdetni az eladó gyümölcsöket. Így találkozott Erzsébet is a csalogató felhívással, miszerint 5 kiló eper 1600 forint/kiló áron eladó. Az édesanya rendelt is belőle, hiszen bár minden évben szokott ültetni epret, ez tavaly kimaradt, így kénytelen vásárolni a gyerekei számára.
A gyerekeim ettek belőle, mondták, nagyon finom. Etette magát. Aztán jött a feketeleves. Késő este a lányom egész teste viszketett, tele kiütéssel, a feje eldeformálódásig megdagadt, torka fájt, bedagadt, fulladásos tünetei voltak. A mentő éjszaka kórházba szállította. Szteroid, infúzió miegymás, de még most sem érzi magát teljesen jól
– írta ki az anyuka a Facebookra, kiemelve, hogy a 17 éves lánya sosem volt allergiás az eperre és feltehetően a mostani reakció sem az epertől lett.
Az okozhatta a tüneteket, amivel kezelték a gyümölcsöt. Szóval, ez most jó tanuló pénz volt
– hangsúlyozta az édesanya.
Erzsébet figyelemfelhívó posztjában részletezte, hogy mostantól csak magyar termelőtől fog venni epret, olyantól, akiről tudja, hogyan kezeli a gyümölcsöket.
– A magyar termelői eper jelenleg jó drága, de mégis tudod, hogy kb. honnan származik, a fogyasztást megelőzően 1-2 nappal szedik le. Amit vásároltam, az külföldi lehetett, jelenleg ugye olcsó, fogalmam sincs, hogy honnan származik, fogyasztást megelőzően legalább 1 héttel, az érés előtt leszedik, érés „egységesítővel” befújják és ki tudja mivel tartósítják – fejtette ki dilemmáját Erzsébet, aki kifejezetten az ára miatt választotta inkább a külföldi epret.
Tényleg csak akkor tudja az ember, hogy mit eszik, ha saját maga termeli és kezeli, illetve olyan termelőtől veszi, akiről tudja, hogyan termeli. Szóval, inkább a drágább, magyar és termelői, mint az ismeretlen eredetű, olcsó gyümölcs!
– zárta gondolatait az anyuka, aki mindenki figyelmét szeretné felhívni erre.
Mindenki kedvenc gyümölcséről nem is gondolná senki, mennyire káros, amióta permetezik. Kiderült, hogy az eper áll az első helyen a briteknél a szupermarketekben kapható gyümölcsök és zöldségek listáján, amelyek egészségre veszélyesek. Ugyanis a gyümölcs egészségre nagyon veszélyes növényvédő szerek mérgező toxinjait tartalmazza – írja a Daily Mail. Ezek a rákkeltő vegyületeknek nevezett PFAS-ok vagyis perfluor- és polifluortartalmú alkil anyagok jóformán kikerülhetetlenek és szinte mindenhol megtalálhatók. A legnagyobb probléma velük, hogy rendkívül ellenállók, és soha nem tűnnek el a szervezetből, és még súlyos betegségekkel is összefüggésbe hozhatók.