A legfrissebb felmérések szerint sok a méreg a tavaszi zöldségben, gyümölcsben. Pedig éppen ezeket használjuk ilyenkor méregtelenítésre. Melyikben van a legtöbb és a legkevesebb vegyszer?
Tavasszal sokan méregtelenítenek, böjtölnek egy kicsit, hogy elkerüljék a tavaszi fáradságot és könnyebben elérjék a nyári formájukat. Ilyenkor pedig sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amikről kiderült: sok bennük a vegyszermaradék. Hogyan kerülhetjük el a szennyezett árukat? Most kiderül!
A léböjt és méregtelenítő kúrák és a zöldség-gyümölcs préselés, turmixolás, smoothie készítés főszereplői a citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom, lime) mellett az alma, körte, banán, kivi, mangó és az áfonya. Zöldségek közül népszerű tavasszal a sárgarépa, a szárzeller, az uborka, de akár káposzta, spenót, gabonafű és paprika is. De melyikben van a legkevesebb vegyszermaradék a friss kutatások szerint?
A legutóbbi, átfogó uniós felmérés szerint a zöldség, gyümölcsminták 58%-a volt vegyszermentes, 40% tartalmazott vegyszermaradékot határérték alatt, és 2,1%-a határérték felett. Továbbra is szennyezettebbek az EU-n kívülről származó termékek, de az Európai Unióban sajnos a mai napig engedélyezettek olyan növényvédőszer hatóanyagok, amik biztonságosságát megkérdőjelezi a tudomány. Vagyis a mai napig nagyon sok kockázatos anyag van a termékekben, a legtöbb pedig az itthon termeltben található, mivel az engedélyezett de egyértelműen káros 55 vegyszerből 50-et alkalmazunk-olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) weboldalán.
A leggyakrabban többféle szermaradékkal szennyezett friss termékek a következők: alma, csemege szőlő, eper, banán, grapefruit, narancs, körte, barack és kaliforniai paprika. A tisztább termények közé tartozik a káposzta, brokkoli, avokádó, olajbogyó, ananász, mangó, görögdinnye, kukorica. Az EU-ban termelt gyümölcsök közül leginkább az eper, az őszibarack, a sárgabarack, zöldségek esetén a cikória, az uborka és a paprika minták voltak szennyezettek a legutóbbi, átfogó vizsgálaton. Az import gyümölcsök közül a csemege szőlő minták, a banán, a sárgabarack, a narancs, a mandarin, az alma és grapefruit, míg az import zöldségek esetén is uborka és paprika mellett a padlizsán minták voltak kimagaslóan szennyezettek. A Magyarországról származó gyümölcs és zöldség minták igen nagy hányadában lehetett kimutatni vegyszermaradványokat:
A bioélelmiszer, azaz az ellenőrzött ökológia termelésből származó termékek fogyasztása továbbra is a legjobb mód arra, hogy távol tartsuk magunkat a kockázatos vegyszerektől. Egy tudományos kutatás bemutatta, hogy már egyetlen hét bio diétát követően szignifikánsan csökkennek a vegyszermaradékok mind a gyerekek, mind a felnőttek vizeletében. Tehát ha a tavaszi zöldség-gyümölcs diéta során minimálisra akarjuk csökkenteni a bejutott kockázatos növényvédő szereket, akkor a következő termékek esetén elsősorban keressünk biót: