Veszély

Nem mindegy mivel méregtelenítünk: ezekben a zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb vegyszer!

MZ/X

Létrehozva: 2024.04.17.

A legfrissebb felmérések szerint sok a méreg a tavaszi zöldségben, gyümölcsben. Pedig éppen ezeket használjuk ilyenkor méregtelenítésre. Melyikben van a legtöbb és a legkevesebb vegyszer?

Tavasszal sokan méregtelenítenek, böjtölnek egy kicsit, hogy elkerüljék a tavaszi fáradságot és könnyebben elérjék a nyári formájukat. Ilyenkor pedig sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amikről kiderült: sok bennük a vegyszermaradék. Hogyan kerülhetjük el a szennyezett árukat? Most kiderül!

gyümölcsös feladvány, méreganyag, vegyszer
Melyik zöldségben, gyümölcsben van a legtöbb méreganyag? Fotó: Bors

Ezek tavasszal a legnépszerűbb zöldségek, gyümölcsök

A léböjt és méregtelenítő kúrák és a zöldség-gyümölcs préselés, turmixolás, smoothie készítés főszereplői a citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom, lime) mellett az alma, körte, banán, kivi, mangó és az áfonya. Zöldségek közül népszerű tavasszal a sárgarépa, a szárzeller, az uborka, de akár káposzta, spenót, gabonafű és paprika is. De melyikben van a legkevesebb vegyszermaradék a friss kutatások szerint?

Sok a méreganyag a zöldségekben, gyümölcsökben

A legutóbbi, átfogó uniós felmérés szerint a zöldség, gyümölcsminták 58%-a volt vegyszermentes, 40% tartalmazott vegyszermaradékot határérték alatt, és 2,1%-a határérték felett. Továbbra is szennyezettebbek az EU-n kívülről származó termékek, de az Európai Unióban sajnos a mai napig engedélyezettek olyan növényvédőszer hatóanyagok, amik biztonságosságát megkérdőjelezi a tudomány. Vagyis a mai napig nagyon sok kockázatos anyag van a termékekben, a legtöbb pedig az itthon termeltben található, mivel az engedélyezett de egyértelműen káros 55 vegyszerből 50-et alkalmazunk-olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) weboldalán.

Ezek a leginkább és legkevésbé fertőzött zöldségek, gyümölcsök

A leggyakrabban többféle szermaradékkal szennyezett friss termékek a következők: alma, csemege szőlő, eper, banán, grapefruit, narancs, körte, barack és kaliforniai paprika. A tisztább termények közé tartozik a káposzta, brokkoli, avokádó, olajbogyó, ananász, mangó, görögdinnye, kukorica. Az EU-ban termelt gyümölcsök közül leginkább az eper, az őszibarack, a sárgabarack, zöldségek esetén a cikória, az uborka és a paprika minták voltak szennyezettek a legutóbbi, átfogó vizsgálaton. Az import gyümölcsök közül a csemege szőlő minták, a banán, a sárgabarack, a narancs, a mandarin, az alma és grapefruit, míg az import zöldségek esetén is uborka és paprika mellett a padlizsán minták voltak kimagaslóan szennyezettek. A Magyarországról származó gyümölcs és zöldség minták igen nagy hányadában lehetett kimutatni vegyszermaradványokat:

  • a cseresznye 50%-ában;
  • a fejes saláták 38%-ában;
  • az almák 34%-ában és az uborka minták 32%-ában.
zöldség, főzés, elkészítés
Ezeket együk, ha biztosra akarunk menni! Fotó: Unsplash.com

Ezt tegyük, ha biztosra akarunk menni

A bioélelmiszer, azaz az ellenőrzött ökológia termelésből származó termékek fogyasztása továbbra is a legjobb mód arra, hogy távol tartsuk magunkat a kockázatos vegyszerektől. Egy tudományos kutatás bemutatta, hogy már egyetlen hét bio diétát követően szignifikánsan csökkennek a vegyszermaradékok mind a gyerekek, mind a felnőttek vizeletében. Tehát ha a tavaszi zöldség-gyümölcs diéta során minimálisra akarjuk csökkenteni a bejutott kockázatos növényvédő szereket, akkor a következő termékek esetén elsősorban keressünk biót:

  • uborka;
  • zellerszár;
  • fejes saláták;
  • paprika;
  • eper;
  • citrusfélék;
  • sárgabarack;
  • cseresznye;
  • alma;
  • csemege szőlő;
  • banán;
  • körte;
  • barack.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek