Kockázat

Jobb ha ezeket messze elkerülöd a boltban: nagyban növelik a rák kialakulásának kockázatát

B. V.

Létrehozva: 2024.05.30.

A tippeket egy kifejezetten daganatos betegségekre specializálódott tanácsadó osztotta meg.

A közösségi médiában nyújt segítséget egy kifejezetten rákos megbetegedésekkel foglalkozó dietetikus, Nichole. Habár azt sokan tudjuk, hogy bizonyos ételek fogyasztása alapvetően káros az egészségünkre, ám most az amerikai nő Instagram-oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy jobb ha egy-két dologtól örökre megszabadulunk a bevásárlólistánkról, ha a jövőben nem akarjuk kitenni magunkat rákos megbetegedéseknek. Főleg akkor, ha az genetikailag a családban többször is előfordult már. 

Húsvét bevásárlás
Jobb ha néhány dolgot nem rakunk a bevásárlókosárba Fotó: Világgazdaság

Ugyanis bizonyos ételek és italok igenis növelik a kockázatot. Az egyik ilyen ráadásul a sokak által támogatott vörösbor, ugyanis a hiedelemmel ellentétben az alkohol bármely formája csakis tönkreteszi a májat, ami így megnöveli a mell-, száj-, torok, bél- és nyelőcsőrák kialakulásának esélyét. Nem ez azonban az egyetlen komoly veszélyforrás a boltok polcairól: az előre feldolgozott húsok, vörös húsok ugyanolyan veszélyesek, mint az alkohol.

A feldolgozott húsok, a szalámi, sonka, bacon, kolbász, frankfurti virsli.. Mind, mind növeli a vastagbélrák kockázatát, mivel nitritsót és nitrózamint tartalmaz, ami daganat növelő lehet. Épp ezért ide tartozik a hotdog is, mivel a hő sütés közben csak növeli az olyan rákkeltő anyagok számát a húsban, mint a policiklusos aromás szénhidrogének vagy épp a heterociklusos aminok. A vörös hús pedig hemvasat tartalmaz, ami bélroncsoló.

 - közli Nichole videójában, ami már több, mint 160 ezer kedvelésnél jár.

A dietetikus azonban hozzáteszi, nem kell mindenről lemondani. Csupán jobb egészséges alternatívást választani. Valami olyat, amiben például nincs annyi cukor sem. A lényeg, hogy azt a célt tűzzük ki magunk elé, hogy érdeklődjünk az iránt, milyen ételeket fogyasztunk. Hogy azoknak milyen tápanyagértéke van, mint tartalmaznak - írja a LadBible.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek