Vírus

280 millió áldozat, te is köztük lehetsz – ennyi embert fertőzött meg a Google Chrome

Létrehozva: 2024.06.30.

Komoly gondok lehetnek a Google háza táján egy jelentés szerint. Igaz, az ő hivatalos számaik egész másról beszélnek.

Igencsak ellentétes jelentések láttak napvilágot arról, mennyire biztonságos a világ legnépszerűbb böngészője, a Google Chrome. Könnyen lehet, hogy most is abban olvasod ezt a cikket, így nem árt, ha figyelsz! A keresőóriás saját számai ugyanis azt mutatják, hogy a telepített Chrome-bővítmények kevesebb mint 1 százaléka volt valamilyen káros program. Ez kifejezetten jól hangzik: noha még így sem garantált a biztonság, azért nem lehet okunk panaszra felhasználóként. Igen ám, de a Forbes független, egyetemi elemzések szerint egy másik számról is ír, mely már koránt sem olyan hízelgő. Eszerint három év alatt 280 millió felhasználó fertőződhetett meg valamilyen káros programmal, legalábbis ennyien töltöttek le ilyen programot. Ez pedig – mondanunk sem kell – már jóval magasabb százalékot jelent, mint ami a hivatalos kommunikációban áll.

Computer,Hacker,In,Hoodie.,Obscured,Dark,Face.,Hacker,Attack,,Virus
Nem tétlenkednek a hackerek  Fotó: Max Acronym

A Stanford Egyetem június 18-án közzétett tanulmánya egyébként nem csak a vírust tartalmazó Google Chrome bővítményeket vizsgálta, hanem minden olyan alkalmazást, amit valamilyen okból eltávolítottak a Chrome alkalmazásáruházából. Ezen eltávolított alkalmazásokat összesen egyébként 346 millióan töltötték le, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy sok ezek közül nem vírus volt, hanem valamilyen jogsértést követett el, ezért törölték. A Forbes által emlegetett 280 millió áldozat azonban kifejezetten kártékony programokkal találkozott a vizsgált, hároméves időszak alatt.

Ami ennél is aggasztóbb: a vírust tartalmazó bővítmények és appok átlagosan 380 napig voltak elérhetők, ám akadt olyan is, ami 2013 decemberétől egészen 2022 júniusáig. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek