Vírus

Kőkemény figyelmeztetést adott ki a mobilokra az amerikai kormány: július 4. a határidő

Létrehozva: 2024.06.26.

Ketyeg az óra: jövő csütörtökig van időd!

Nem lacafacázott az Amerikai Egyesült Államok kormánya: egyértelmű utasítást adott a dolgozóinak, hogy 10 napjuk van frissíteni az okostelefonjuk operációs rendszerét, ha Google Pixel telefonjuk van, máskülönben nem használhatják a készüléket, az azon lévő adatok ugyanis egy kritikus biztonsági rés miatt hackerek kezébe kerülhetnek. Természetesen az USA döntéshozói csak a saját alkalmazottaiknak tilthatják meg a mobilhasználatot a július 4-ei határidőt követően, ám az, hogy milyen radikális módszerhez folyamodtak, jól mutatja, hogy bárkinek érdemes megfontolnia a frissítést, ha Google Pixel mobilt használ.

A csaló telefonon akarta rendezni az átverést, saját színdarabjába bukott bele.
A hackerek már felfedezték a biztonsági rést  Fotó: Brian A Jackson

Ami ennél is rosszabb hír: a CVE-2024-32896 kódnevű biztonsági rés nem csak a Google Pixel telefonokon lehet jelen, hanem akár minden Android operációs rendszerű készüléken – írja az Independent oldala. Sajnos azonban a biztonsági frissítés első körben csak a Pixelekre készült el, minden más mobil majd később kapja meg azokat, várhatóan valamikor augusztusban. Mindez azért eléggé nyugtalanító, mert a hackerek már most hozzáférhetnek a nevezett problémát kihasználva a telefonunkon tárolt adatokhoz.

A hiba egyébként az úgynevezett "nulladik órás"  kategóriába esik, azaz a csalók már most használják, és törnek fel vele telefonokat, és már azelőtt használták, hogy arra bármilyen biztonsági frissítés érkezett volna. Érthetően ez a sebezhetőségek legveszélyesebb kategóriája, hiszen nem csak elméletben van jelen. Sok sebezhetőséget egyébként maguk a fejlesztők vesznek észre, és javítanak ki azelőtt, hogy hírek érkeznének arról, hogy akár egyetlen hacker is sikeresen kihasználta volna azt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek