Magyar Péter

Gyurcsány: "Magyar Péter köszönjön kezeit csókolommal!"

Létrehozva: 2024.06.28.

Módosítva: 2024.06.28.

Átfogóan nyilatkozott a DK elnök.

Ő is és pártja elnöksége is marad a helyén az EP-választási vereség után is – erről Gyurcsány Ferenc beszélt az Indexnek adott interjúban. Magyar Péternek egyebek mellett azt üzente: majd, ha feleannyit küzdött, mint ők, akkor szólhat, addig meg köszönjön neki „kezeit csókolommal” – számolt be róla az M1 Híradó.

A Ripost írja, hogy hiába kritizálták volt és jelenlegi balliberális politikusok, nem mond le sem Gyurcsány Ferenc, sem pedig a párt vezetése a június 9-ei újabb választási vereség után. A DK elnöke az Indexnek adott interjúban közölte azt is: az általa és a pártja által képviselt politika önérték, ezért a haza legyen büszke rá, hogy van még olyan politikai erő, mint a Demokratikus Koalíció (DK) – hangzott el az M1-en.

20220301 Budapest, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője lakossági fórumot tart. Fotó: Bánkúti Sándor (BS)Ripost
Gyurcsány Ferenc / Fotó: Bánkúti Sándor

A Demokratikus Koalíció elnöke a műsorban elmondta, hogy akik támadják, azok mögött még párt sincs érdemben, majd a bukott miniszterelnök ráfordult a Magyar Péter-jelenségre. Megjegyezte:

a Tisza Párt alelnökét személyében és erkölcsileg is alkalmatlannak tartja, miközben az ország 30 százaléka rábízná a hazáját is.

„Ilyen alapon az anyám is csinálhatna filmeket, mert még ő sem csinált filmet, de már látott Várkonyi Zoltántól kiváló filmeket. Az a legfontosabb dolog, hogy az legyen miniszterelnök, aki még nem volt az életben, akkor van itt még k…rva sok miniszterelnök – ezt most mondtam, vagy csak gondoltam… majdnem…” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke elárulta azt is, mit gondol a vele szemben megfogalmazott 2006-os elszámoltatásáról, miközben párhuzamot vont saját politikai munkássága és Magyar Péter eddigi tevékenysége között.

„Nekem még egyszer nem mondják el, hogy én vagyok a hibás… én, én? …amíg te fölvettél milliókat, én meg az ügyészség előtt voltam? …én, én? …amikor én tüntettem a rabszolgatörvény ellen, te meg fölvettél milliókat és aláírtál túlárazott szerződéseket? …tudod mit, kolléga? …álljál sorba, aztán majd ha kiderül, hogy feleannyit kockáztattál az életedből, mint mi…, ha kiderül, hogy feleannyit küzdöttél, mint mi, akkor, majd szólhatsz… addig meg köszönjél kezeit csókolommal, jó? …és érdektelen, hogy 30 százalékod van… 30 százaléka nagyon sok rohadék politikai tömörülésnek volt Európában, a 20. században…” – fejtette ki véleményét a Demokratikus Koalíció elnöke.

Magyar Péter

Gyurcsány Ferenc a Tisza Párt alelnökét az orosz–ukrán háború kapcsán képviselt kommunikációja miatt is kérdőre vonta.

„Ha te nem mersz megszólalni Oroszország ügyében, akkor te egy gáz ember vagy, és nekem egy gáz ember ne magyarázza meg, hogy merre van az előre”

– mondta a bukott miniszterelnök.

A DK elnöke – ahogy Magyar Péter is tette a napokban – nekiment a magyar sajtónak. Gyurcsány Ferenc szerint a függetlennek mondott szerkesztőségek nagy része egyértelműen DK-ellenes, a magyar sajtó fő bűne pedig szerinte a középre állás a diktatúra és a nem diktatúra világában.

Váratlan helyről kapott kritikát a Demokratikus Koalíció (DK) választási bukások sorozata után is örökös elnöke, Gyurcsány Ferenc. Leel-Őssy Gábor, a baloldali párt egyik 2010-es alapítója, volt gyulai képviselőjelöltje lényegében visszavonulásra szólította fel a volt miniszterelnököt.

A DK szempontjából tragikusnak nevezhető június 9-i választási szereplés után ragadott tollat Gyurcsány Ferenc egyik régi „harcostársa”, Leel-Őssy Gábor, aki 2010-ben a volt miniszterelnökkel karöltve alapította meg a Demokratikus Koalíciót.

A DK alapító tagja Facebook-oldalán üzent Gyurcsánynak,

mindezt az őszödi beszédből kiemelt részletekkel fűszerezve, a pártelnököt „Fletónak” nevezve.

Leel-Őssy köszönetet mondott Gyurcsánynak, külön kiemelve az őszödi beszédet, melyben szerinte a „DK alapítóinak ars poeticája leledzik”.

Leel-Őssy az őszödi beszédből idézve felrótta, hogy

Gyurcsányék elfelejtették, hogy „nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan k*** jól meg lehet élni. Mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni”.

Majd így folytatta: „Nem lehet büntetlenül feladni az elveinket. Büntetésünk jogos és megérdemelt.”

A DK egyik alapítója bejegyzését szintén az őszödi beszéd egy részletével zárta: „És írok majd ki***ott jó könyveket a modern magyar baloldalról.”

Fleto! Köszönjük az eddigieket, de itt az ideje nekiülni, megírni az első könyvet. Kasszasiker lesz”

– fogalmazott bejegyzésében Leel-Őssy Gábor.

Az eredmény csalódást keltő, azt gondoltuk, hogy az a politika, amit képviselünk több szavazót tud meghódítani, több szavazót tud meggyőzni – értékelte a választási eredményeket a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a pártszövetség budapesti eredményváró rendezvényén, közvetlenül a választások után.

Dobrev Klára azt mondta, hogy az Európai Parlamentben a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek „egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi”. Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy

az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország „belerokkan”.

Leszögezte, hogy az EP-ben továbbra is ezt az erős Európát fogják képviselni, ezt az erős Magyarországot fogják építeni.

Az eseményen Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a „hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka” jelentősen átalakította a magyar politika térképét, Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak és milyen következményei lesznek, arról sokat fognak beszélni a következő napokban és hetekben – közölte.

Az nagyjából világos, hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól szinte kizárólagosan a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnél van – jelentette ki a pártelnök. Hangsúlyozta, úgy gondolják, hogy Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni.

Az önkormányzati választásról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a DK-nak több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz.

Szavai szerint csalódásra ad okot, hogy kevesebb EP-képviselőjük lesz, mint amennyit szerettek volna de „az az európai gondolat, amit képviselünk, az nem változik”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke leszögezte, hogy a „hazai baloldal volt, van és lesz, a hazai baloldalt megőriztük”. Megjelent a színen egy jobboldali kihívó, de a baloldali értékek ettől nem csorbulnak, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a társadalmi különbségek csökkentése ma csak ennek a szövetségnek a politikája – érvelt.

A politikusok kérdésekre nem válaszoltak.

Gyurcsány Ferenc és pártja  továbbra is változatlan vezetéssel folytatja a politizálást. A DK elnöke részletesen beszélt arról, hogy milyen okok vezettek a június 9-i választásokon elszenvedett vereségükhöz.

Gyurcsány Ferenc a június 9-i választások eredményéről tartott értékelőt szerdán, ahol a DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetségének várton aluli teljesítményének okait firtatta – erről számolt be az Index.hu. A pártvezér beszédében részletesen megindokolta, hogy miért nem mond le a pártvezetés.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott:

„Az elmúlt tíz évben a folyamatos lemondások, leváltások az ellenzéki oldalon egyik párt megerősödését sem hozták. A mai helyzetben a mostani a DK legerősebb felállása, legjobb csapata, ez akkor is igaz, ha egyikünk sem gondolja, hogy tökéletesek vagyunk. Az elnök és az elnökség, én és az elnökség folytatjuk a munkát.”

A pártelnök beszédében elismerte, hogy pártja és szövetségesei alulteljesítettek a választásokon. Ezt a Tisza Párt megjelenésével indokolta, melynek következtében „a Fidesz egy keveset, mi pedig ennél lényegesen többet veszítettünk, a várakozás alatt szerepeltünk”.

Gyurcsány Ferenc úgy látja:

„a Tisza hatalmas meglepetést okozva nagyon magas támogatást szerzett. A Fidesz-szavazókat a Tisza Párt alig érintette meg, ezek a szavazók megvédték saját pártjukat, továbbra is támogatták, ahhoz a küzdelemhez pedig, amit állítólag velem kellett hogy folytassanak, nem kellett Magyar Péter.”

A DK támogatja

A pártelnök szerint a mai magyar ellenzékben is vannak olyanok, akik az ő személyében látják a kormányváltás akadályát. Mások pedig egyszerűen új szereplőt állítottak a Fidesz ellenében, amihez Magyar Péterben találták meg az alkalmas személyt. Gyurcsány Ferenc szerint azonban a DK továbbra is egységes maradt.

A korábbi miniszterelnök szerint Magyar Péter elutasít mindenfajta együttműködést a DK-val, mivel azt állítja, hogy az Orbán Viktor vezette kormánypártok és a DK kollaborálnak egymással. A pártvezér tagadta, hogy bármilyen együttműködésről lenne szó, valamint azt is kiemelte:

„a Fidesz az alkotmányos demokrácia keretein kívül helyezkedik el”, így a párttal semmilyen koalíciót nem fogad el a DK.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek