Pecarovat

Zabálnak nyáron a vadvízi torpedók

K. D.

Létrehozva: 2024.06.28.

Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal az amurhorgászattal foglalkozunk.

Beköszöntött a kánikula. A forróságban pedig megindult az amurszezon. Minél melegebb a víz, annál hevesebben táplálkozik ez a halfaj. Fárasztása óriási élmény, hiszen kőkemény harcos, nem véletlenül hívják a vadvizek torpedójának. Az elnevezése nemcsak az alakjára utal, hanem heves kitöréseire is, ami még a rutinos horgászokat is próbára teszi a fárasztás során.

Ez a 23,20 kilós amur Jakubecz Kálmán rekordja Fotó: Bors

Nyári hal

Sokan nem is gondolnák, de a legnagyobb amurok a kis csatornákban találhatóak, ahol érintetlenül élhetik az életüket. Kifejezetten jó hely a Kiskunsági-főcsatorna, a Duna–Tisza-csatorna, a Duna-völgyi-főcsatorna, a Rác­kevei-Soroksári Duna-ág, valamint az élő Duna. Az utóbbira jár amurozni az ismert versenyhorgász, Jakubecz Kálmán.

– Az amurt főként homokos, sóderes helyen találjuk, de a leszakadó, köves partszakaszokat is nagyon kedveli. A sekélyebb, egyméteres víztől egészen a 3-4 méteresig megtalálható. 

Amikor húsz fok fölé megy a Duna vízhőmérséklete, akkor kezdenek csak igazán aktív táplálkozásba, igazi nyári halak

 – fogalmazott a Borsnak Jakubecz.

Lebegtessük a csalit

A legebtetés nagyon fontos, mert így akad jól a horog Fotó: Bors

A versenyhorgász arról is szót ejtett, mivel kifejezetten növényevő halról van szó, ezért kukoricával és tigrismogyoróval lehetünk a legeredményesebbek.

– De bármi más növényi eredetű táplálék is szóba jöhet: lucerna, alga, nád, különböző vízparti gyümölcsfák termései – nyilatkozta a profi pecás, aki hangsúlyozza: ne spóroljunk az etetéssel. – Én natúr, forrázott vagy főzött kukoricás etetést szoktam alkalmazni, csalinak pedig egy szem 16 mm-es pop upot szoktam használni, amelyet egy úgynevezett „ronnie rig” horogelőkén kínálok fel. A lebegtetés nagyon fontos, mert így biztosíthatjuk a jó akadást.

23 kilós a csúcsa

Jakubecz Kálmán a fárasztás élményéről is szót ejtett.

Hatalmas amurok élnek a Dunában Fotó: Bors

– Azért csodás, mert rendkívül kiszámíthatatlan hal. Egyik pillanatban olyan, mintha a miénk lenne, mintha már megadná magát, következő pillanatban, ahogy húzzuk a szák felé és meglátja, hatalmas erővel tör vissza a sodrásba. 

Ha nem fárasztjuk ki eléggé, és idő előtt megszákoljuk, képes átszakítani a merítőt egy erősebb kirohanással.

 A fék mindig legyen jól beállítva, mert ennél a halnál semmi sem biztos, míg a vízben van – teszi hozzá a dunai horgász, aki azt is elárulta, mekkora volt a legnagyobb amurja. – A személyes rekordom egy 23,20 kilós példány volt, de fogtam 21 kilósat is, mindkettőt a Dunából. A mai napig őrzöm emlékét, felejthetetlen fárasztás egy ilyen halat partra terelni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek