Béketárgyalás

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben

Létrehozva: 2024.07.02.

Módosítva: 2024.07.03.

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a sajtófőnök.

„Gratulálunk Magyarországnak az EU elnökségének átvételéhez” – így kezdte a közösségi oldalán közzétett bejegyzését Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő hatékonyságot kívánt a magyar uniós elnökségnek – mint fogalmazott – „a közös európai értékeink, céljaink és érdekeink előmozdításában”.

Zelenszkij hozzátette: „Miközben az EU felé vezető úton halad előre, Ukrajna kész hozzájárulni ezekhez az erőfeszítésekhez és megerősíteni Európát”.

ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij  Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Régóta tervezték a találkozót

Zelenszkij és Orbán találkozója régóta várat magára. Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzetnek egy tavaly év végén adott interjújában azt mondta, a megbeszélés előkészítéseként azt a feltételt szabta Magyarország, hogy az asztalon lévő vitás ügyek rendezésének módjáról előbb egyezzenek meg a felek.

Eddig még nem jutottunk el, ezért a találkozó most sem lenne időszerű, de dolgozunk rajta. Az ukránok most tettek néhány lépést, hogy orvosolják sérelmeinket

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek még decemberben Magyar Levente külügyminiszter-helyettes.

Előrelépést jelenthet, hogy végre a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen.

Szijjártó Péter a közelmúltban közölte, az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült.

A miniszterelnök látogatására a háborúban álló szomszéd országba azt követően kerül sor, hogy Magyarország átvette ez Európai Unió soros elnökségét – adta hírül több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva a The Guardian.

A magyar kormányfőnek ez lesz az első hivatalos útja Ukrajnába az orosz–ukrán háború 2022. februári kitörése óta.

Korábban telefonon már egyeztettek egymással, illetve a múlt heti brüsszeli EU-csúcson is váltottak néhány szót személyesen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter januári ukrajnai útját követően arról beszélt, hogy előkészítés alatt van Orbán és Zelenszkij találkozója. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója nem kívánta kommentálni a hírt. A bit lap a látogatás előkészületeire rálátó forrása szerint az Orbán–Zelenszkij-találkozó előfeltétele volt az, hogy a kárpátaljai magyar kisebbségek jogainak kérdése megoldódjon, vagy legalábbis pozitív irányú előrelépés történjen Kijev részéről.

Zelenszkij és Orbán Brüsszelben is egyeztettek

A legutóbbi uniós csúcson is egyeztetett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij. A magyar miniszterelnök a brüsszeli eseményről képeket osztott meg a Facebook-oldalán. Ezek között látható a találkozóról készült fotó is.

Az X-re egy rövid videó is felkerült a találkozóról. Ezen az látszik, hogy valamiről élénken beszélgetnek. Arról sem a magyar kormányfő, sem az ukrán elnök nem osztott meg részleteket, hogy mi lehetett a téma.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek