Halálos betegség

„Gyorsan történt” - 12 órával azután halt meg az apuka, hogy rájött, miért rossz az emésztése

Bors

Létrehozva: 2024.07.31.

A férfi azt gondolta, az életmódváltozás miatt kezdett fogyni. Sajnos végzetes betegség állt a tünetek hátterében.

Egy apuka 12 nappal azután halt meg, hogy felfedezte, mi áll emésztési zavarai hátterében. Chrisnél néhány hónappal a halála előtt prediabéteszt diagnosztizáltak, amely állapotban a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de mégsem olyan magas, hogy cukorbetegségnek lehessen nevezi. Ennél azonban komolyabb betegséggel is küzdött, amit nem ismertek fel időben.

Chris Weston 2023 decemberében mondta el háziorvosának, hogy az évek óta fennálló emésztési zavarai súlyosbodtak. Korábban prediabéteszt diagnosztizáltak nála, és azt mondták neki, hogy változtasson az életmódján. Amikor az Egyesült Királyságban élő 64 éves férfi fogyni kezdett, ő és a felesége, Carol nem gyanítottak semmi rosszat, a súlyvesztést az új étrendjének és a nagyobb aktivitásnak tulajdonították. Chris abban az évben a karácsonyt még a családjával töltötte, de a felesége néhány nappal később kénytelen volt mentőt hívni, mert a férje egy éjszaka kibírhatatlan hasfájásra ébredt.

A kórházban felmerült a rák lehetősége

– mondta Carol. A férfi állapota ezután hirtelen romlott: koordinációs zavara lett, már a zokniját sem tudta egyedül felhúzni, valamint a látása is egyre rosszabb lett. Ezután sürgősségi vizsgálatra küldték, míg végül kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákja van. Sajnos a betegség már túl előrehaladott volt ahhoz, hogy megmenthessék – írja a The Sun. 10 nap kórházi tartózkodás után Chris hospice ellátásba került, majd két nappal később, január 16-án elhunyt.

Nagyon nehéz volt mindannyiunknak, hogy minden olyan gyorsan történt. Próbálunk vigaszt találni abban, hogy legalább még egy utolsó karácsonyt együtt tölthettünk vele, de nem volt itt, hogy találkozzon az új unokájával, amikor megszületett

– nyilatkozta Carol a történtekről. A gyászoló özvegy már bánja, hogy nem kértek részletesebb kivizsgálást, amikor a férfinél prediabéteszt diagnosztizáltak. Az asszony ezért is tűzte ki céljaként, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség pusztító természetére, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára.

Érdemes megjegyezni, hogy a hasnyálmirigyráknak a legalacsonyabb a túlélési aránya az összes gyakori ráktípus közül. Az Egyesült Királyságban évente több mint tízezer embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, de az esetek felében fel sem fedezik addig, amíg a daganat már a negyedik stádiumban van és szétterjedt. A nehézséget az okozza, hogy az első tüneteket hajlamosak más betegségnek tulajdonítani. Általános tünet a rövid idő alatt kialakuló jelentős mértékű fogyás. A hányinger, hányás, gyengeség gyakori, de nem specifikus tünetek. Szövődményként kialakulhat mélyvénás vérrögösödés, mely többször is ismétlődhet és akár mindkét alsó végtagon megjelenhet.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek