Vásárlás

Sokan csak most tudták meg, minek a rövidítése valójában a SPAR

B.

Létrehozva: 2024.07.02.

Egy kíváncsi vásárló utána járt.

A SPAR több mint 90 éve szolgálja ki a vásárlóit étellel, itallal és egyéb árucikkekkel. Sokan azonban még csak most tudták meg, hogy valójában mit is takar a mozaikszó.

A SPAR több mint 90 éve szolgálja ki a vásárlóit étellel, itallal és egyéb árucikkekkel Fotó: SPAR

A multinacionális franchise-t Adriaan van Well alapította még 1932-ben, és jelenleg több mint 13 900 üzlettel büszkélkedhet 48 országban, naponta pedig 14,7 millió vásárlót lát el. Az első SPAR üzlet Hollandiában nyitotta meg kapuit DESPAR néven, a mozaikszót Van Well hozta létre üzletei szlogenjeként.

Míg ma Magyaroszágon egyszerűen SPAR néven ismerik az üzletet, a világ egyes részein még mindig az eredeti nevet használják, ami arra késztetett egy kíváncsi vásárlót, hogy utána járjon, miért hívják például Olaszországban is a SPAR szupermarketeket DESPAR-nak, és mit jelent pontosan ez a mozaikszó.

A SPAR hivatalos weboldala szerint a DESPAR a holland "Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig" kifejezés rövidítése, ami magyarra fordítva valami olyasmit jelent, hogy a közös együttműködésből mindenki hasznot profitál.

Van Wellt ugyanis egy egyszerű, de erőteljes filozófia ihlette meg a mozaikszó létrehozásánál, mégpedig az, hogy a független nagy- és kiskereskedők többet érhetnek el közös munkával, mint egyedül. Az 1940-es években a vállalat úgy döntött, hogy lerövidíti márkanevét, mielőtt üzleteit Európában bővítené. Az idő múlásával a SPAR márka kibővítette jelenlétét, jelenleg négy kontinens lakóit szolgálja ki, és világszerte népszerű élelmiszerbolttá vált - írja a DailyStar.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek