Tragédia

Arra ébredt a 9 éves kislány, hogy valami nincs rendben: édesanyja már nem tudta élve hazavinni az orvostól

P. E.

Létrehozva: 2024.08.25.

A 9 éves kislányt reggel orvoshoz vitte az édesanyja. Máig nem tudják, mi történt a gyerekkel.

Az orvosok továbbra sem biztosak abban, hogy egy kilencéves kislány miért szenvedett halálos szívleállást, de a halottkém úgy véli, hogy ez egy „néma betegség” lehet, amelyet nehéz diagnosztizálni.

gyertya, gyász, tragédia, halál
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Az új-zélandi iskolás, Taya Awhina Kauri 2019 februárjában bekövetkezett halálát Amelia Steel halottkém felülvizsgálta, és pénteken tette közzé megállapításait. A kilenc éves „hercegnő” halála reggelén arra ébredt, hogy fáj a mellkasa, hevesen ver a szíve és égő érzése volt. Édesanyja, Monique Kauri később azt mondta, kezdetben azt hitte, a lánya egyszerűen aggódik az iskolába járás miatt. 

Tayát a dél-aucklandi Papakura baleseti és sürgősségi klinikára szállították, ahol a vizsgálatok szerint a szíve kétszer gyorsabban vert a normálisnál. A kilencéves kislányt ezután mentőautóval a Middlemore Kórházba szállították, ahol leállt a szíve, és tragikusan meghalt az intenzív osztályon. 

A halottkém megállapította, hogy Taya egészséges gyermek volt egészen 2018-ig, amikor is erős migréntől, légszomjtól és fáradtságtól szenvedett. Úgy ítélte meg, hogy Taya halálának oka "hirtelen szívhalál, valamint a szív jobb kamrájának a hipertrófiája és tágulása" volt. Normális esetben a jobb szív megnagyobbodását tüdőbetegség okozza, amely akadályozza a vér áramlását a tüdőbe. 

A vizsgálatok nem tudták bebizonyítani, miért volt nagyobb a jobb szívkamra, annyi azonban kiderült, hogy a kislány szíve kétszer olyan nehéz volt, mint a korabeli gyerekeké. Steel halottkém arra jutott, hogy Taya primer pulmonális hipertóniában szenvedhetett – egy olyan típusú magas vérnyomásban, amely a tüdőben és a szív jobb oldalán lévő artériákat érinti. 

Azt mondta, ez „meglepően csendes betegség”, amelyet gyakran nehéz diagnosztizálni, mert a tünetek, köztük a csökkent terhelési tolerancia, légszomj, mellkasi fájdalom és ájulás, vagy csaknem ájulás, nem egy adott állapotra jellemzőek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek