Halálközeli élmény

Ez történik a halál után: egy nő hangokat hallott a síron túlról

P. Flóra

Létrehozva: 2024.08.29.

A halálközeli élményeiket mesélték el többen. Egyikük hallotta halott nagyanyját.

Egy halálközeli élményekkel foglalkozó tanulmány szerint egy nő azt állította, hogy hallotta meghalt nagyanyját, amint arra utasította, hogy szívrohama után térjen vissza a testébe.

Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Mások, akiket szívleállás után élesztettek fel, lehangoló élményekről számoltak be, köztük a pokolban égő érzésről. Az orvosok azonban úgy vélik, hogy ilyen esetekben az egyén agya félreértelmezheti az életének megmentése érdekében végzett orvosi eljárásokat.

A transzatlanti vizsgálatban részt vevő kutatók azt sugallták, hogy a férfi valószínűleg égő érzést tapasztalt egy kálium-intravénás infúzió miatt, ahol a folyadék az izomba szivárgott, ahelyett, hogy a véráramba jutott volna. Ezek az eredmények csak megerősítették egy brit orvos azon meggyőződését, hogy valami az emberben még azután is megmarad, hogy a szervezet működése megszűnt és meghalt.

 

Dr. Sam Parnia 25 éve kutatja, mi történik a halál után. Az adatokat 25 egyesült királyságbeli és egyesült államokbeli kórházból származó, szívinfarktus utáni beavatkozás miatt túlélő egyénekkel folytatott interjúk kombinációjából gyűjtötték össze, valamint olyan emberekkel beszéltek, akik maguk számoltak be szívleállásuk utáni élményeikről. Egy úttörő tanulmány feltárta, hogy az 567 interjúalany közül mindössze 28-nak voltak emlékei a szívroham után – csak ezek az egyének tudták megosztani tapasztalataikat. A Medical News Today szerint a szívleállás áldozatainak riasztó 90 százaléka végül elhunyt.

Azok közül, akik megőrizték emlékeiket, hatan számoltak be transzcendentális pillanatokról. Hárman számoltak be álomszerű látomásról, köztük egy különös találkozásról egy dúdoló halásszal. Egy személy lelassult időérzékeléséről mesélt, életének hatásán és másokkal megosztott szeretetén elmélkedve. Mások úgy érezték, egy olyan hely felé tartanak, amelyet otthonuknak tekintettek.

Egy nőt a régen elhunyt nagymamája késztette arra, hogy térjen vissza a testébe, míg egy férfi azt hitte, már a pokol lángjai emésztik.
Dr. Parnia, a NYU Langone Health egyetemi docense, aki 2005 óta dolgozik az Egyesült Államokban, jelezte, hogy ez a kutatás arra utal, hogy az emberi tudat nem feltétlenül szűnik meg azonnal a halál után.

Kijelentette: "Ezek a felidézett élmények és az agyhullám-változások az úgynevezett halálközeli élmény első jelei lehetnek, és most először rögzítettük őket egy nagyszabású tanulmány során. Eredményeink bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy miközben a halálközeli élmény küszöbén állnak, a halál és a kóma állapotában az emberek egyedülálló belső tudatos élményen mennek keresztül, beleértve a szorongás nélküli tudatosságot."

Az intenzív osztályos orvos azt mondta, hogy az emberek által felidézett élmények "nem tekinthetők egy rendellenes vagy haldokló agy trükkjének, hanem inkább egy egyedülálló emberi tapasztalatnak, amely a halál küszöbén bukkan fel". Számára a halál ritka betekintést enged az agy erejének és emléktárolási képességének mélységébe.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek