Egészség

Ezt nem fogod elhinni! Csupán ennyi alvás kell ahhoz, hogy a délutáni szundi után kipihenten ébredj!

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.08.25.

Megvan az az érzés, amikor holtfáradtan ledőlsz egy kicsit délután és fáradtabban kelsz fel mint előtte? Mutatjuk mennyit aludhatsz, hogy ezt elkerüld és kipihenten ébredj.

Egy átvirrasztott éjszaka után nincs is jobb egy délutáni szundikálásnál, ám egyáltalán nem mindegy, mennyi is az annyi. A NASA kutató rájöttek mennyi ideig tart a pihentető délutáni szundi, ami természetesen nem pótolja az éjszakai pihentető alvást. Máris mutatjuk a részleteket!

Ha többet alszol az ideálisnál csak fáradtabb leszel Fotó: pexels.com

A NASA (Az amrikai űrkutatási hivatal) megállapította, hogy azoknak a pilótáknak, akik aludtak 26 percet, sokkal jobb lett a teljesítőképessége azokkal szemben, akik nem. Szóval akkor 26 percet lehet aludni délután? Igen! A kutatók szerint a félóránál tovább tartó szundi során az ember az alvás egy mélyebb szakaszába kerül, amiből te csak annyit veszel észre, hogy úgy kelsz fel, mint akit agyonvertek. Tehát, ha tényleg fáradtnak érzed magad, felejtsd el a hosszú órákig tartó alvást, inkább iktass be egy űrhajós gyors pihit, hidd el úgy fogsz kelni, mint akit kicseréltek. A fáradt szervezet „gyorstöltése” egyébként serkenti az agyat: javítja a memóriát, a kreativitást, a koncentrációt, ráadásul minden bizonnyal a kedved is jobb lesz tőle.

Az éjszakai alvást 26 perccel nem lehet pótolni Fotó: pexels.com

Mielőtt azonban azt hinnéd, hogy a 26 perces NASA-féle gyors alvásokkal pótolhatod a kihagyott éjszakai alvást, el kell, hogy keserítsünk. A szakemberek szerint a gyerekeknek és kamaszoknak több mint 10, a felnőtteknek napi 6-8 óra alvásra van szükségük, ami idős korra egyre csökken. Az alvás borzasztóan fontos, a test és a lélek egészségéhez: az alvás feltölti a testet míg az agy rendszerezi az aznapi információáradatot, segíti az immunrendszer, a szív, és az erek megfelelő működését. Ha ez nem lenne épp elég, az éjszakai alvás lehetővé teszi a gyógyulási és regenerálódási folyamatok beindulását, sőt abban is segít, hogy megtartsd a számodra ideális testsúlyt. Ha eleget alszol, jól fogsz tudni teljesíteni a suliban vagy a munkában, hiszen az éjszakai alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön a memóriád és képes légy hosszú ideig fókuszálni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek