Hackerek

Aggasztó jelek: ha ezt tapasztalalod, a telefonodat biztosan feltörték

Létrehozva: 2024.08.19.

Ha a mobilunk bűnözők kezébe kerül, gyakorlatilag mindent elveszíthetünk. Épp ezért fontos, hogy minél előbb észrevedd, ha feltörték a telefonodat!

Manapság már aligha meglepő kijelentés, ha azt mondjuk, hogy egy mobiltelefon több, mint egyszerű kommunikációs eszköz: gyakorlatilag egy olyan személyi számítógép lapul a zsebünkben, ami az életünk minden pillanatában fontos szerepet tölt be. Ezen intézzük a privát és céges levelezéseinket, emlékeket, magánjellegű, egyes esetekben intim fotókat tárolunk rajta, minden adatunk elérhető róla, és bizony a pénzügyeink intézésében is fontos szerepet tölt be, hiszen például átutalásokat, befizetéseket is intézünk vele, de gyakorlatilag a bankkártyát és a készpénzt is kiváltja. Épp ezért rendkívül fontos, hogy okostelefonunkat mindig biztonságban tudjuk, és ha esetleg mégis feltörték a hackerek, arról a lehető leghamarabb, még azelőtt, hogy ténylegesen megkárosítanának, értesüljünk. Épp ezért gyűjtöttük most össze azokat a gyanús jeleket, amikre nem árt folyamatosan figyelni.

Mobil, vírus
A harckerek kezébe került a mobilod? Eláruljuk, mely jelek utalnak arra, hogy feltörték a telefonod  Fotó: Shutterstock

5+1 árulkodó jel, hogy feltörték a telefonodat

1. Gyorsabban lemerül, mint kellene

Természetesen minden egyes készülék akkumulátora egy idő után veszít a hatásfokából, és ahogy öregszik, úgy bírja egyre kevesebb ideig, így ha sűrűbben kell tölteni a mobilunkat, az még nem feltétlen aggasztó jel, sőt, sajnos a készülékek velejárója. Emellett azzal is tisztában kell lennünk, hogy a magas hőmérséklet (mint az idei nyáron tapasztalt kánikula) ugyancsak meríti a készüléket és alaposan megdolgoztatja az aksit. Ha azonban azt vesszük észre, hogy mindezeket figyelembe véve is látványosan hamarabb merül le a telefonunk, mint korábban, az bizony hackerek jelenlétére utalhat – hiszen ezek a programok a tudtunkon kívül folyamatosan "dolgoztatják" a mobilunkat.

2. Lassabb működés

Ugyancsak illegális, háttérben tudtunk nélkül futó, kártékony programok jelenlétére utalhat, ha okoseszközünk feltűnően lassabb lesz, nehezebben nyit meg alkalmazásokat, weboldalakat, akadozik rajta az a játék, ami eddig simán futott, vagy épp a videókkal gyűlik meg a baja. Itt is figyelembe kell venni persze a készülék természetes "öregedési folyamatát", azonban ha hirtelen teljesítményromlást tapasztalunk, amögött sok esetben valamilyen vírus áll.

3. Kiugró adatforgalom

Noha sokan már korlátlan nettel rendelkeznek a telefonjukon, nekik is érdemes néha szemmel tartani az adatforgalmat, ugyanis ez is utalhat vírusok jelenlétére: az indokolatlanul magas, vagy indokolatlan időpontban tapasztalható adatforgalom-kiugrás azt jelenti: a hackerek épp ekkor küldtek valamit a készülékünkre, vagy ekkor küldött a készülékünk nekik valamit.

4. Gyanús alkalmazások, szokatlanul sok felugró ablak

Mondanunk sem kell, ha olyan alkalmazásokat, programokat szúrunk ki a készülékünkön, ami nem előre telepített, és nem is mi tettük fel (azaz korábban garantáltan nem volt ott), kezdjünk el gyanakodni. Ugyancsak aggasztó jel, ha a megszokottnál több felugró ablakkal találkozunk – pláne, ha a böngészőt meg se nyitottuk!

5. Kikapcsolt tűzfalak, bejelentkezési figyelmeztetések

Ha azt vesszük észre, hogy a tudtunkon kívül ki lett kapcsolva a telefonunk bármely biztonsági funkciója (akár a víruskeresés, akár mondjuk a billentyűzár), az bizony nagy bajt jelent. Ugyancsak aggasztó, ha arról kapunk értesítést, hogy valaki engedély nélkül próbált meg belépni valamelyik fiókunkba. Hozzá kell tennünk: ez utóbbi figyelmeztetést sok esetben akkor is megkaphatjuk, ha épp mi jelentkezünk be akár az e-mailünkbe, akár a Facebookunkba egy másik készülékről, azonban ha olyan időpontban történik mindez, amikor mi garantáltan nem léptünk be sehol (mivel épp aludtunk), akkor az bizony ugyancsak komoly aggodalomra adhat okot.

+1. Ismerőseinket SPAM-üzenetekkel bombázzuk

A hackerek egyik jól ismert módszere, hogy egy fiókot vagy készüléket megfertőzve az illető ismerősei ellen is támadásba lendülnek. Ennek oka, hogy egy idegentől érkező üzenetet alaposabban szemügyre veszünk, mint egy barátét vagy családtagét, így ez utóbbira bátrabban is kattintunk – még ha valami furcsaság is szerepel benne. Így ha ismerőseink azt kérdezik tőlünk, miért küldtünk nekik Spam-üzenetet vagy vírusgyanús linket SMS-ben, e-mailben vagy esetleg Messengeren, sajnos biztos lehetünk benne, hogy mi magunk is hackertámadás áldozataivá váltunk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek