Megdöbbentő

Ez még a tudósokat is megzavarta: furcsa jelenségre lettek figyelmesek a Föld kapcsán

KL

Létrehozva: 2024.08.03.

Csak találgatnak, hogy ez mi miatt lehet.

Sok furcsa dolog van ezzel a nagy kék gömbbel kapcsolatban, amit Földnek hívunk, és a leglenyűgözőbb dolgok közül néhány gyakran hagy minket és a tudósokat is értetlenül. Vagy ha nem is értetlenül, de legalábbis vitatkoznak és megkérdőjelezik egymást.

Érdekes jelenségre lettek figyelmesek a kutatók / Fotó: Pixabay (Illusztráció)

Nos, a Földdel kapcsolatos egyik rejtély miatt a tudósok évek óta vitatkoznak egymással. Minden 26. másodpercben van egy kisebb szeizmikus mozgás, amely mérhető is. Ez egyfajta "szívverés" a bolygóról, amelyről a szeizmológusok már évtizedek óta tudnak.

1960-ban Jack Oliver azt dokumentálta, hogy ez az impulzus valahonnan "az Atlanti-óceán déli vagy egyenlítői részéről" származik, és a Föld északi féltekéjén a nyári hónapokban erősebb. Ám a szakember akkor a technológia fejletlensége miatt még nem tudott többet mondani a dologról.

Ám Garrett Euler 2013-ban a Seismological Society of America konferenciáján tartott előadásában kifejtette eredményeit, és még jobban leszűkítette az impulzus forrását a Guineai-öböl Bonny-öbölnek nevezett részére. Állítása szerint ezekért a mozgásért a hullámok voltak a felelősek.

Elmondta, hogy amikor a hullámok az óceánon keresztül haladnak, a vízben lévő nyomáskülönbségnek talán nincs nagy hatása az óceánfenékre, de amikor a hullámok a kontinentális talapzatot érik el - ahol a szilárd talaj sokkal közelebb van a felszínhez -, a nyomás deformálja az óceánfeneket. Ez viszont szeizmikus impulzusokat okoz, amelyek a hullámok hatását tükrözik.

Azonban Yingjie Xia, a wuhani Geodéziai és Geofizikai Intézet munkatársa egy tanulmányában azt állította, hogy az ok valójában a vulkánok, nem pedig a hullámok. Állítását azzal indokolta, hogy az impulzus eredete gyanúsan közel volt a Bonny-öbölben lévő São Tomé szigetén található tűzhányóhoz - számol be róla az Unilad.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek