Csalás

Klónozták a Liszt Ferenc reptér oldalát: aljas trükkel csapják be a magyarokat a csalók

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.08.23.

Hiába jelentik őket a Facebookon és tűnik el egy csaló posztja, gombamód nőnek újak helyettük. Újabb csalás terjed a közösségi oldalon, ezúttal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nevével éltek vissza, a módszerük pedig aljas. Aki bedől a netes csalóknak, minden pénze bánhatja.

Új trükkel próbálkoznak a csalók, módszerük hetek óta terjed az interneten. Az adathalászok új kamutörténettel próbálkoznak. Mutatjuk az újabb Facebookos csalást!

A facebookos csalók a reptérig szövik a hálójukat - vigyázz! Csalás /
A facebookos csalók a reptérre hivatkoznak - vigyázat, csalás! Képünk illusztráció  Fotó: Rob Wilson /  Shutterstock 

Nem létező portéka

Aki nem elég szemfüles, könnyen bedőlhet a Facebookos csalóknak. Nemrég a Ripost beszámolt róla, hogy egy budapesti férfit a Marketplace-en csapott be egy alak és ellopta a személyazonosságát, mintha irányt váltottak volna a pénzéhes csalók. A Facebookon egy csábító hirdetés terjed: a Liszt Ferenc repülőtér nevét lopták el és annak a nevében veszik rá az embereket, hogy megadják a banki adataikat.

A csalók február óta szővik a hálójukat: azt hazudják, hogy a Liszt Ferenc repülőtér kipucolja a raktárát, az "elhagyott poggyászokat" pedig olcsón kínálják. Egy baj van, hogy ez egy hatalmas csalás!

A Facebookos csalók azt állítják, hogy 729 forintért bármilyen poggyász a tiéd lehet, ám ez nem egy garázsvásár: az adataid kellenek nekik. Erre hívta fel a figyelmet több személy, köztük Mária is.

- A budapesti reptér nem árul 729 forintért elveszett poggyászokat. Az elveszett poggyászokkal kapcsolatos átverést fizetett hirdetések formájában terjesztik a Facebookon. Aki befizet az „akcióra”, sok pénzt veszíthet. Ilyen és ehhez hasonló szövegek terjednek fizetett hirdetések formájában a Facebookon. A linkekre nem érdemes kattintani, valójában nem árulnak semmiféle poggyászokat, csalók próbálnak pénzt kiszedni belőlünk – húzta alá posztjában a nő.

A csalást már többen is kiszúrták, és riadóztatnak miatta a Facebookon /
A csalás miatt riadóztatnak a Facebookon /Fotó: Facebook

Néhány kattintás, és az övék

A Bors megtalálta a csalókat a Facebookon: a hirdetésük még mindig él – sőt! Ha rákattintasz a hirdetésre, rögtön a Budapest Airport oldalára visz. Ez is kamu! A Facebookos csalók egy az egyben klónozták a hivatalos oldalt – a link URL-je rögtön leleplezheti őket. Utóbbi air3panda6.store-ként szerepel, de a repülőtér hivatalos oldala a bud.hu.

Az oldal szövege is csábító, poggyászhegyeket kínálnak. 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér promóciójának résztvevőjévé váltál! Sürgősen kiürítjük a repülőtér raktárát, és azokat a poggyászokat árusítjuk, amelyek már több mint 6 hónapja nem voltak felügyelve. A szabályok szerint azokat meg kell semmisíteni, de mi egy jótékonysági eseményt szervezünk, és mindössze 729 HUF-ért adjuk őket

 – olvasható a leírásban.

A csalók klónozták a Budapest Airport hivatalos oldalát. Az URL-cím (bekarikázva) buktatja le őket /
A csalók klónozták a Budapest Airport hivatalos oldalát. Az URL-cím buktatja le őket / Fotó: Internet

A csalók az „az elveszett csomag átadásához” csak egy dolgot kérnek: válaszolj néhány kérdésreígy szerzik meg a banki adataid.

Kerestük a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, tudnak-e az esetről. Az írták, az elmúlt időszakban megszaporodott a Budapest Airport nevével visszaélő oldalak száma. 

Amint tudomást szerzünk egy csaló oldal létezéséről, azonnal megtesszük a szükséges lépéseket, jelentjük azt a Facebook felé

 – fogalmaztak. 

A reptér szerint ezekből a jelekből jöhetünk rá, hogy csaló állított csapdát. Mutatjuk!

  • A szöveg megfogalmazása a Budapest Airport vállalati kommunikációs hangnemétől idegen.
  • Helyesírási hibákat, halmozott központozást tartalmaz (pl. sok felkiáltójel).
  • Nyelvtani hibát vagy a magyar nyelvtől idegen megfogalmazást tartalmaz.
  • A szövegben elhelyezett linkek struktúrája eltér az érintett szervezet hivatalos oldalától (pl.: bud.hu helyett budairport.prize).
  • A szövegben a felhasználó bankkártyaadatait, esetleg jelszavát vagy más szenzitív adatát kérik. A Budapest Airport soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kér ilyen adatokat.

A repülőtér munkatársai kiemelték: a náluk hagyott azonosított csomagokat a földi kiszolgálók kezelik és próbálják visszajuttatni a tulajdonosához.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek