Gyász

Most érkezett a tragikus hír: váratlanul elhunyt a Nemzet Művésze

N.T.

Létrehozva: 2024.08.17.

A Nemet Művésze 94. életévében, augusztus 17-én hajnalban békésen elaludt.

Meghalt Novák Ferenc Tata Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész. Mások mellett az ő nevéhez fűződik a táncházmozgalom létrejötte. Novák Ferenc Tata 94. életévében, augusztus 17-én hajnalban békésen elaludt – idézi a Magyar Nemzet a család közleményét. 

Novák Ferenc Tata
Fotó: A Novák család archívuma/Magyar Nemzet 

Novák Ferenc Tata a magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője Nagyenyeden született 1931. március 27-én. Gyermekkorát Erdélyben töltötte, ezt követően a II. világháború alatt költöztek Budapestre. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán 1963-ban szerzett okleveles etnográfus diplomát, hét évvel később elvégezte a Színművészeti Főiskola koreográfus-rendező szakát.

Generációja – többek között Martin György, Timár Sándor, a Pesovár testvérek – olyan történelmi jelentőségű etnográfusi munkát végzett el a huszadik század ötvenes éveitől kezdve, ami csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető; túlzás nélkül a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik.

Úgy tartotta, hogy a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet: a paraszti kultúrát nem imitálni kell, hanem annak elemeiből kell a műveket létrehozni. Többek között az ő munkája révén tett szert komoly hírnévre a Honvéd Együttes. A HVDSZ Bihari János Táncegyüttes megalapítója, a Honvéd Együttes tánckarvezetője, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetője, az amszterdami Folklór Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének főtitkára, 1996-tól a Magyar Művészeti Akadémia tagja volt, ahonnan 2012 decemberében kilépett – írja a lap. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek