Teló

Te is így töltöd a telefonod? Pedig kinyírja az aksit

P. Flóra

Létrehozva: 2024.08.29.

Időről időre mindenkivel előfordul, hogy így tölti a telefonját, pedig a készüléknek nem tesz jót.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy nem a saját töltőjével töltötte a telefonját. Kínos, amikor a munkahelyen merül le a készülék és mi nem vittük a sajátunkat, olyankor pedig mindegy, mi van kéznél, csak újra életet lehelhessünk a telefonba. Ez azonban nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ugyanis károsíthatja a készüléket.

Fotó: Pexels

Ma már olyan okostelefonokat is árulnak, amihez nem jár töltő, a spórolás és a környezetvédelem jegyében. Ezek esetében a gyártó azt javasolja, hogy a vásárló egyszerűen használja tovább a régi mobiljához járó adaptert, mert a csatlakozó a legtöbb készüléken már évek óta megegyezik. De akkor mitől függ, hogy rosszat tesz-e a telefonnak, ha nem a saját töltőjével töltöd?

Bár a mai okostelefonok akkumulátoraiban már beépített töltésvezérlő szabályozza a feszültséget és az áramerősséget, mégsem javasolt rendszeresen olyan tápegységet használni, amely sokkal nagyobb teljesítményű akkumulátorokhoz készült, mint ami a telefonban található. Nem célszerű az utángyártott töltők alkalmazása sem, mert ezek között sok a nem megfelelő minőségű, bevizsgálatlan darab, ami tűzveszélyes lehet, és még áramütést is okozhat. A gyorstöltők esetében sem árt az óvatosság, mert azok sokszor felmelegszenek, ez pedig károsíthatja az aksit és a készüléket magát is.

Bár a kábelnek is van némi szerepe a töltés minőségében, ennek mértéke elenyésző az akkumulátor megóvása szempontjából. A vezetékek terhelhetősége is eltérő lehet, de ez legfeljebb a töltés sebességén változtathat.

 

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek