Lebukás

Átverték a netes csalót: Gábor kódnyelvvel buktatta le a Facebookon

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.09.27. 11:30

Ha nem kapcsol időben egy komáromi férfi, feltörték volna és ellopják a Facebook-fiókját. Kovács Gábornál egy netes csaló kopogtatott az egyik legjobb barátja Facebookján keresztül, ám csúnyán lebukott! Egy olyan találós kérdést tett fel neki, amire csak hárman tudhatják a választ.

Az internet sötét bugyraiból próbálják a gyanútlan embereket becsapni az adathalászok, hogy minden személyes adatukat megkaparintsák. Különös vírus terjed a Facebookon, veszélyes üzeneteket küld egy netes csaló. Tőle bárki, akár te is nagy veszélyben lehetsz. Gábor eszén azonban nem jártak túl, sőt! A Komárom-Esztergom vármegyei férfi eszes trükkel jött rá, hogy netes csaló próbálja kilökni a Facebook-profiljából, és minden adatát ellopná.

netes csaló
A netes csaló a Messengeren kereste meg Gábort, de lebukott / Képünk illusztráció: shutterstock 

Furcsát kért a netes csaló

Ma már elég gyakori sajnos, hogy a Messengeren is támadnak az online csalók. Akit megtalál egy netes csaló és bedől neki, elvesztheti az adatait, de akár a pénzét is. Hogy ne legyen átverés áldozata, Gábor és két régi barátja, egy találós kérdést, egyfajta kódnyelvet eszeltek ki, hogy mindig tudják, a Messenger másik végén tényleg ők vannak-e.

Ezt csak akkor vetik be, ha gyanússá kezd válni a másikkal folytatott beszélgetés, és felmerül: netes csaló lehet a túloldalon. Gáborra kora hajnalban tört rá a netes csaló, szeptember 21-én, hat óra körül pittyegett a telefonja. Az egyik legjobb barátja írt neki Messengeren – legalábbis akkor még azt hitte. Az ismeretlen különös kéréssel fordult hozzá: online influenszer nagykövet szeretett volna lenni és azt akarta, szavazzon rá.

- Nem tudtam mi az, hogy online influenszer nagykövet, ezért írtam neki, hogy szívesen segítek, ha elmagyarázza, mit takar ez a pozíció. Nem adott felvilágosítást, és kétszer is a telefonszámomat kérte, amire küldött volna egy kódot. Másodjára már gyanús nekem ez az egész! - mondta a Borsnak Gábor, aki sejtette: netes csaló törhette fel barátja fiókját.

Nem tudta a választ, eltűnt

Ekkor a férfi két találós kérdést is feltett neki az adathalásznak, amelyek a következők voltak:

Mit ittunk veled cumisüvegből? Mit szereltél az autókba, amikor együtt szereltünk a gyárban?

- kérdezte a komáromi férfi.

Mutatjuk a netes csalóval folytatott beszélgetést!

netes csaló
A netes csaló nem tudta a találós kérdést megfejteni / Fotó: Bors olvasó

- Ez már egy régi sztori a barátok között. Huszonévesek voltunk, amikor egy gyerekkori barátommal egy buli alkalmából vettünk egy cumisüveget, amiből ki kellett igyon valamit. De nem árulom el, mi volt az! - nevet Gábor, aki hozzátette: csak a két haverja tudja a találós kérdéseikre a választ.

Tudtam, hogy ha ez egy kamu történet, így a kérdésre nem tudhatja a választ a netes csaló. Így is lett! Azóta sem válaszolt…

- magyarázott a férfi.

A férfi barátja Facebook-fiókját a netes csaló feltörte, és a nevében írt rá másokra. A cikk megjelenéséig legalább négy Facebookos ismerősére írt rá - ugyanezzel az influenszer kamutörténettel.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek