Aktuális

Gyermekkori demencia miatt épül le az 1 éves kislány, apró tünet jelezte a betegséget

Bors

Létrehozva: 2024.09.25. 19:30

Eleinte az orvosok sem értették, mi történik a kislánnyal, akinek az állapota rohamosan romlott.

Gyermekkori demenciát állapítottak meg egy mindössze egyéves kislánynál. Bella egy nagyon okos kislány volt, aki már egyévesen is mondatokban beszélt… aztán a szülei észrevettek egy szokatlan tünetet.

Bella gyermekkori demencia
Bella állandó fájdalommal él. (Fotó: gofundme.com)

Az ausztrál szülők akkor kezdtek aggódni, amikor a kislány sántítani kezdett. Édesanyja, Abbe Baker akkor vette észre a sántítást, amikor június 25-én egy parkban játszott gyermekével. Abbe és férje, Joshua kórházba vitték a kislányt, ahol röntgenfelvételeket készítettek, de azok nem mutattak törést vagy húzódást.

Az orvosok azt javasolták, hogy vigyék Bellát egy másik intézménybe további vizsgálatokra, de figyelmeztették őket, hogy valószínűleg csak másnap kerülhetnek sorra. Úgy döntöttek, hogy éjszakára otthon tartják a kislányt, de másnap reggelre Bella állapota súlyosbodott. A sántítása rosszabb lett, az izmai görcsöltek, miközben a teste bal oldala egyre csak gyengült. Az orvosok először azt hitték, hogy egy vírusfertőzés támadta meg a gyermek idegrendszerét, ami hamarosan gyógyulni fog, de az állapota folyamatosan romlott. MR-vizsgálatok, vértesztek és genetikai tesztek sorozata következett, de egyik sem hozott eredményt. Két hét alatt Bella teljesen elveszítette a beszédképességét, és szondán keresztül kellett etetni.

Végül egy orvosszakértő kiderítette, hogy Bella valószínűleg egy gyermekkori demenciát okozó betegségben szenved. Bella állapota következtében drámaian megváltoztatta a család életét. A szülők most arra készülnek, hogy eladják házukat, és közelebb költöznek a kórházhoz, mert a kicsi folyamatos fájdalmat érez, és gyakran kínozzák görcsök - írja a Daily Mail.

Ausztráliában évente körülbelül kilencven gyermek hal meg gyermekkori demenciában, a betegséggel küzdők jellemzően csak késő tinédzser korukig élnek. A szülők azonban abban reménykednek, hogy a kórral foglalkozó kutatások áttörést érnek el. A szülők egy adománygyűjtést is létrehoztak, hogy mindenben támogatni tudják kislányukat.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek