Bejelentések

Új intézkedéseket jelent be a kormány: mutatjuk a részleteket!

N.T.

Létrehozva: 2024.09.12.

Módosítva: 2024.09.12.

Csütörtökön délelőtt tíz órától tart Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Utoljára augusztus 22-én, két héttel ezelőtt tartottak kormányinfót, akkor mások mellett terítéken volt, hogy van jogi megoldása az ukránokkal fennálló vitának, amivel biztosítható a Barátság kőolajvezetéken történő hosszú távú szállítás, amit egyébként a napokban meg is oldottak. Továbbá szó volt még a migrációról és az óbudai korrupciós botrányról is. 

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Fotó: Soós Lajos

Gulyás Gergely: Továbbra sem jöhetnek az illegális migránsok

Most pedig a legfrissebb kormányinfót azzal kezdte Gulyás Gergely, hogy a szerdai kormányülésen mandátumot adtak Bóka Jánosnak az Európai Bizottsággal való tárgyalásra a migrációról szóló bírság kapcsán. 

A magyar emberek akarata ellenére senkit sem lehet betelepíteni, és erről a magyarok a népszavazáson is döntöttek - tette hozzá. 

Az illegális bevándorlók továbbra sem fognak bejutni - mondta. A határrendészeti költségek megtérítését is kéri a kormány a Bizottságtól - mondta. Más schengeni országok esetében a Bizottság megtérítette a költségeket. 

2015-ben Magyarország elsőként szólalt fel a külső határok védelme mellett.  

Németország valamennyi belső schengeni határon ellenőrzést vezetett be - ismertette. Ezzel a schengeni-rendszer szétesett.

Újabb bérmegállapodások jöhetnek

Miniszterelnökség vezetője elmondta, örülnek neki, hogy a németek is rádöbbentek a külső határok védelmének fontosságára. 

A kormány tárgyalt a jövő évi költségvetés célkitűzéseiről is. Nagy Márton tárgyal a munkaadókkal és munkavállalókkal, hogy minél nagyobb béremelés legyen. A kormány nem dönt a minimálbér összegéről - tette hozzá. Többéves bérmegállapodást szeretne a felek között a kormány. 

A magyar munkavállalók számára alapvető érdek a minimálbér-emelés. 

Jöhet a munkáshitel 

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy október végéig döntenek a szakmunkás hitelről is. 

Olyan munkáshitelt szeretnének, ami nemcsak a szakmunkások számára érhető majd el - tette hozzá. 

A cél, hogy egyszerűen és gyorsan jussanak hitelhez azok, akik 18 éves koruktól dolgoznak. 

Beruházások 84 milliárd forint értékben

84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások az utóbbi hetekben - mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Nincs még döntés a jegybankelnök személyéről

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, nem lepődtek meg, hogy Brüsszel a Spar mellett döntött az árcsökkentés ügyében. 

Örülünk neki, hogy Brüsszel az árstop után mondta ki, hogy az nem volt jogszerű 

- tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője kérdésre válaszolta, a kormányátalakítás kapcsán hírlapi kacsákkal nem foglalkoznak. Kormányátalakítással a miniszterelnök nem készül - tette hozzá. Konkrét döntés nincs a jegybankelnök személyéről

Így tudunk segíteni a betegeknek

Nincs olyan kormánydöntés, hogy az időpontot kérnek orvoshoz, majd pedig nem mennek el, azoknak fizetni kéne - mondta egy másik kérdésre. Ha segíteni akarunk a betegeknek, akkor nem jó irány, hogyha valaki időpontot foglal, majd pedig nem megy el - tette hozzá. 

Három százalék felett jövőre a növekedés

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, lesz forrás a családokat segítő lépésekre 2025-ben a költségvetési hiány csökkentése mellett. Idén 2 százalék körüli növekedés várható, és ezzel Európa első felében leszünk. Gulyás elmondta, 2025-ben a százalék feletti növekedés a reális. 

Dinamikus bérnövekedést szeretne a kormány

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a kormány kiszámítható többéves bérmegállapodást szeretne, ami dinamikus bérnövekedést tenne lehetővé

Gulyás: Brüsszelben szokmindent lehet, ami egy normális demokráciában nem fordulhat elő

Az elnökséget adó tagállam elnökét meghallgatja az Európai Parlament, Orbán Viktor eleget tesz a meghívásnak, és a magyarellenes többség ellenér megpróbál értelmes párbeszédet folytatni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Brüsszelben sok mindent lehet, ami egy normális demokráciában nem fordulhat elő - tette hozzá. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek