Újabb termékkategóriákkal bővítette a Nébih a lejárati útmutatóját. Ebből kiderül mely élelmiszerek fogyaszthatók biztonsággal a lejárati idő után is, akár évekkel! Íme a lista!
Ahhoz, hogy eldöntsük ehető-e valami a lejárati ideje után is, fontos különbséget tenni a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő fogalmai között. Az egyik kategóriába tartozó élelmiszerek akár évekkel a csomagoláson feltüntetett dátum után is biztonsággal megehetők! Mutatjuk mik ezek!
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amiknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. A minőségmegőrzési idő már más, az a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található és azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ehetjük meg őket!
A Nébih Maradék nélkül c. weboldalán a következő ajánlást tették közzé korábban a minőségmegőrzési idős termékek fogyaszthatóságával kapcsolatban:
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni fogyaszthatósági ideje is, és újabb termékekkel bővítették a listát. Íme:
A lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos iránymutatást adhat a fenti lista a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. Nem csak pénzt lehet vele spórolni, de a környezetre is jó hatással van, ha nem pazaroljuk az élelmiszert! Ezért ne felejtsük: ha egy lejárt termék bontatlan, sértetlen csomagolású és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyaszthatók!