Maradék nélkül

Hiába járt le, még ehető – állítja a hatóság! Mutatjuk, mi és mennyi ideig jó még a lejárati idő után is!

MZ/X

Létrehozva: 2024.09.21. 15:45

Újabb termékkategóriákkal bővítette a Nébih a lejárati útmutatóját. Ebből kiderül mely élelmiszerek fogyaszthatók biztonsággal a lejárati idő után is, akár évekkel! Íme a lista!

Ahhoz, hogy eldöntsük ehető-e valami a lejárati ideje után is, fontos különbséget tenni a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő fogalmai között. Az egyik kategóriába tartozó élelmiszerek akár évekkel a csomagoláson feltüntetett dátum után is biztonsággal megehetők! Mutatjuk mik ezek!

lejárati idő termlék bolt vásárlás
Újabb termékekkel bővítette a Nébih a lejárati útmutatóját, mutatjuk mikkel. Fotó: Stock-Asso

Ez a különbség a fogyasztható és a minőségét megőrzi között

Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk jelölésére szolgál, amiknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. A minőségmegőrzési idő már más, az a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található és azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ehetjük meg őket!

Ezeket az élelmiszereket a lejárati idő után is meg lehet enni

A Nébih Maradék nélkül c. weboldalán a következő ajánlást tették közzé korábban a minőségmegőrzési idős termékek fogyaszthatóságával kapcsolatban:

  • olaj, zsír, tejpor, csipsz, sós ropogtatni valók: 2 hónappal a lejárat után is fogyaszthatók!
  • Aszalt gyümölcs, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, keksz, cukorka, csoki: 3 hónappal a lejárat után is fogyaszthatók.
  • Üdítők, szörpök, gyümölcslevek, majonéz: 6 hónappal a lejárat után is fogyaszthatók.
  • UHT tej, tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, pudingpor, instant kakaó és más instant termékek, fűszerek, száraztészta, szószok, ketchup, mustár, gabonafélék, mint a liszt, búzadara, kuszkusz: 9 hónappal a lejárat után is fogyaszthatók.
  • Konzervek, ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea, kakaópor: 12 hónappal a lejárat után is fogyaszthatók!

Most újabb termékekkel bővítették a listát

A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni fogyaszthatósági ideje is, és újabb termékekkel bővítették a listát. Íme:

lejárati idő Nébih
Mi meddig fogyasztható? Fotó: maradeknelkul.hu

Miért hasznos erről tudni?

A lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos iránymutatást adhat a fenti lista a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról. Nem csak pénzt lehet vele spórolni, de a környezetre is jó hatással van, ha nem pazaroljuk az élelmiszert! Ezért ne felejtsük: ha egy lejárt termék bontatlan, sértetlen csomagolású és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tároltuk, valamint kibontás után megfelelőnek ítéljük szín, szag, állag és íz alapján is, akkor akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is elfogyaszthatók!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek