Botrány

Magyar Péter a haverjaival kötött túlárazott szerződéseket

Létrehozva: 2024.09.23. 18:41

Módosítva: 2024.09.23. 19:13

A Magyar Nemzet újabb olyan szerződésre bukkant, amelyet Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként kötött egy Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel. Trentin Balázs pedig nem más, mint a Tisza Párt egyik jelenlegi háttérembere, aki a vidéki szervezetek kialakításában vesz részt. Vagyis Magyar Péter még állami cégvezetőként juttatott tízmilliókat egy mostani fontos emberének cégeihez. Tette mindezt érdekes feltételek mellett.

Újabb kételyeket ébresztő szerződésre bukkant a Magyar Nemzet abból az időszakból, amikor Magyar Péter vezette az állami hitelezéssel foglalkozó intézményt, a Diákhitel Központot. Mint arról beszámoltak, nagyjából egy hete Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közé bejegyzést a közösségi médiában, amelyben azt állította: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar felesleges, ráadásul túlárazott szerződéseket írt alá. Hadházy példákat is említett, majd arra utalt, hogy az egyik ilyen megállapodás teljesítője ma a Tisza Pártnak dolgozik. Magyar Péter ezt egy szinte megszámlálhatatlan alkalommal átírt Facebook-kommentben utasította vissza.

Csakhog a Magyar Nemzet kiderítette a részleteket. Mint megírták, a Magyar vezette Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést egy bizonyos Troia Media Kft.-vel. A cég ebben azt vállalta, hogy nettó 13,34 millió forintért kiszámolja, hogy a diákoknak nyújtott hitelezésnek milyen valószínűsíthető hatása volt a nemzetgazdaságra. Emellett meg kellett becsülje az is, hogy az elkövetkező három–öt évben milyen gazdasági hatás A teljességgel képtelennek tűnő megbízást ráadásul igen gyorsan el kellett végezni: a lapunk által megismert szerződés szerint december 23-e előtt meg kellett tartani az úgynevezett vezetői prezentációt. Úgy fest, Magyar Péter akkor már úgy akart karácsonyozni, hogy tisztában van azzal, milyen hatással van a nemzetgazdaságra az általa vezetett cég tevékenysége.

LapuA Magyar Nemzet most újabb érdekes szerződésre bukkant. Egy évvel az előző eset előtt kötött szerződést a Diákhitel Központ a Think & Tank Management Kft.-vel. Az a megbízás 14,7 millió forintról szólt, és szintén igen sürgős lehetett, a munkát ugyanis 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni.

A két szerződés körülményeiben több közös pont is akad. Egyrészt mind a kettő éppen csak nem éri el a 15 millió forintot, másrészt mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig szerinte arra utalnak, hogy a Magyar Péter vezette állami cég ki akarta szórni az év közben megmaradt pénzt.

De akad még egy kapocs. A Diákhitel Központtal szerződő mindkét vállalkozás, azaz a Troia Media Kft. és a Think & Tank Management Kft. is Trentin Balázs Lajoshoz köthető.

Legutóbbi cikkükben már megírák: Trentin nem akárki a Tisza Pártban. Információnk szerint a tiszások augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest vármegyei választókerület városi koordinátorainak Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza-szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza-szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi pártszervezetek. Szakértők szerint mivel a Tisza-szigetek adják a helyi beágyazottságot, így ezek a Magyar-féle párt legfontosabb szervezeti egységei, megszervezésük pedig a Tisza Párt politikai térnyerésének egyik kulcsa. 

Ebben a nem kis jelentőségű munkában vesz részt az a Trentin Balázs Lajos, akinek érdekeltségei legalább két tízmilliónál nagyobb megbízást kaptak a Diákhitel Központtól akkor, amikor az állami céget Magyar Péter vezette.

Azt az információt, hogy Trentin részt vesz a Tisza Párt munkájában, több mozzanat is megerősíti. Egyrészt utalt rá a baloldalt belülről jól ismerő Hadházy Ákos, másrészt Trentin közösségi médiás szereplése is erre utal.

 

Több olyan céggel is szerződött a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetésével, amelyeknek más értelmezhető bevétele nem volt – írta meg elsőként a Szabad Európa. A laphoz eljuttatott képernyőfelvételek szerint tavasszal és nyáron többször az a Trentin Balázs irányította a Tisza Párt aktivistáit, akinek a Troia Média Kft. nevű cége 2022-ben kizárólag a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központtól jutott bevételhez. Trentin a képek szerint az utcai kitelepülésekkel vagy a párt kampányvideóinak megosztásával kapcsolatban adott instrukciókat az aktivistáknak.

Hirdetés

 

Cége, a Troia 2022-ben 13,42 millió forint bevételre tett szert értékesítésből, miután az előző év végén majdnem pontosan ugyanekkora összegre, 13,34 millió forintra (áfával együtt 16,94 millió forint) szerződött a Diákhitel Központtal. A szerződés szerint a Troiának egy 40-50 oldalas tanulmányt és egy vezetői prezentációt kellett összeállítania a diákhitel nemzetgazdasági hatásáról és várható hatásáról.

2022-ben még 2,3 millió forint egyéb bevétellel és így 2,95 millió forintos adózott eredménnyel zárta a vállalat, amelynek így ez volt messze a legsikeresebb éve 2019 után: 2020-ban 3,9 milló, 2021-ben 1,95 milliós mínusszal zárt a cég.

A szerződéseket Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerezte meg, azokat pedig Magyar Péternek is megmutatta. A dokumentumok között szerepeltek a Magyar által még februárban, a politikus színre lépésekor túlárazottnak nevezett szerződések is. Magyar Péter a Facebookon a tanulmányokkal kapcsolatban azt válaszolta, hogy Hadházy Ákos „ne FB-posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha ön szerint valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem”. A független képviselő jelezte, hogy amennyiben nem kap további válaszokat Magyartól, készen áll valóban feljelentést tenni, ahogy tette azt más ügyekben is korábban.

Feljelentették Magyar Pétert hűtlen kezelés gyanúja miatt

A Központi Nyomozó Főügyészség elé került Magyar Péter legújabb ügye, amely szerint még a Diákhitel Központ vezetőjeként jegyzett ellen túlárazott szerződéseket. Tényi István ügyvéd hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt tett feljelentést a hatóságnál.

 

Magyar Péter, hűtlen kezelés, Diákhitel Központ, túlárazott szerződés

 

 

Újabb feljelentés miatt fájhat a feje Magyar Péternek, ezúttal hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt érkezett feljelentés a Központi Nyomozó Főügyészséghez – tudta meg a Magyar Nemzet. 

 

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István azután fordult a hatósághoz, miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő délelőtt a közösségi oldalán arról írt, Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként ellenjegyzett túlárazott szerződéseket. Hadházy kiemelte, egyes szerződések a véleménye szerint feleslegesek voltak. 

Példaként azt írta, az egyik cég 14 millió forintért a KSH-tól származó adatokból próbálta meg kiszámolni, hogy a Diákhitel Központ tevékenysége mennyivel járult hozzá a magyarországi GDP-hez.

Hamarosan a bejegyzés alatt meg is jelent Magyar Péter, és kommentelni kezdett. A Tisza Párt elnöke „méltánytalannak és igaztalannak” titulálta Hadházy szavait. Magyar mintha igencsak összezavarodott volna, magyarázkodó kommentjét ugyanis nagyon sokszor átírta. A független képviselő egyik állítására reagálva kiemelte:

nem tudom, milyen online marketing cégről beszél, amely egyengeti a Tisza Párt tevékenységét. Én nem dolgozom olyan céggel jelenleg, amely a diákhitelnél tendert nyert

– írta Magyar Péter.

Csakhogy az egyik, nettó 13,34 millió forintba kerülő, egyébként gyakorlatilag teljesen felesleges tanulmányról szóló szerződést 2021. december elsején írta alá. A Diákhitel Központ ekkor a Troia Media Kft.-vel kötött megállapodást, a dokumentumot Trentin Balázs Lajos írta alá a cég részéről. A szerződés tárgya a cikkünk elején említett téma: a Magyar Péter által vezetett szervezet „valószínűsített hatása” a nemzetgazdaságra.

Trentin Balázs neve aligha lehet ismeretlen Magyar Péter számára, a Troia Media Kft. vezetője ugyanis jelenleg a Tisza Párt fontos szervezője.

A Magyar Nemzet úgy értesült, a tiszások 2024. augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest megyei választókerület városi koordinátorai számára Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi Tisza párti szervezetek.

Magyar most azt állítja, hogy pártjának nincs üzleti kapcsolata olyan vállalkozással, amely korábban a Diákhitel Központnak végzett munkát.

A teljes igazság azonban az, hogy a már említett Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó cég 13,34 millió forintot bizonyosan kapott a Diákhitel Központtól akkor, amikor azt Magyar Péter vezette. Tény továbbá az is, hogy Trentin jelenleg a Tisza Párt egyik szervezője.

Tényi István levelében az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását kérte.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek