Rádióinterjú

Orbán Viktor: Magyarország gazdasági fellendülés küszöbén áll

B.

Létrehozva: 2024.09.13.

Módosítva: 2024.09.13.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorának a vendége volt.

A kormányfő az interjú elején elmondta, hogy a magyar politikában a semlegesség kifejezést az elmúlt 100 évben gyakran használták, de ritkán hozták összefüggésbe a gazdasággal. A gazdasági semlegesség kifejezést érdemes bevezetni.

Orbán Viktor, Patrióta
Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorának a vendége volt Fotó: YouTube

Az elmúlt hét legizgalmasabb eseménye az volt, hogy az Európai Központi Bank korábbi elnöke egy több száz oldalas tanulmányt készített, és ebből a Draghi-jelentésből az derült ki, hogy nagy baj van. Ha azt csináljuk tovább, mint eddig, akkor abból nagy versenyképességi hátrány lesz

 - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, a világrendszerváltás egy létező dolog Draghi szerint is. 

Ebbe a versenybe be lehet nevezni, míg a másik lehetőség, hogy nem nevezünk be a versenybe, és lezárjuk a határokat, és blokkosodunk. Magyarország érdekét a blokkosodás nem szolgálja, ez egy tragédia lenne.

A miniszterelnök szerint egy blokkosodás esetén lehetőséget vesztünk, és lemaradunk. Kiemelte:

Nekünk versenyezni kell.

Draghi is a versenyzés mellett állt ki.

Orbán Viktor elmondta, hogy fenn kell tartanunk a kapcsolatainkat keletre és nyugatra is. Az elmúlt 30 évben a semlegesség kimaradt a magyar beszédből, és Magyarország nem nézheti a gazdaságot a politika szemüvegén keresztül.

Szövetségeseket kell gyűjteni a hasonló gondolkodású országok között, így Spanyolország kormányfője is arról beszélt, hogy a védővámok elhibázott lépések. Az autógyártók is arról beszéltek, hogy ők is ellenzik a védővámokat. A bizottság továbbra is védővámokban gondolkodik

 - tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy hazánkat pár napja elítélték azért, mert az embereket védték az árstoppal a multikkal szemben. Orbán Viktor közölte, élénk eszmecsere zajlik a gazdaság lehetőségeiről itthon.  

Ha a tényeket nézzük, akkor a gazdaság egy nehéz időszakon túl van, és egy fellendülés kapujában van. A növekedés, az infláció, a beruházások esetében az uniós átlag közelében vagyunk. A fogyasztás esetén 4 százalékos bővülés látható

 - tette hozzá. A turisztika esetében rekordot döntenek a számok. 

Ezek mind olyan számok, amelyek bizakodásra adnak okot

 - mondta. A bizottság szerint a harmadik legnagyobb lehet a magyar növekedés 2025-ben az unióban. Egy dolog keresztül tudja húzni a 

számításokat: ez pedig a háború.

A bérekről való beszéddel óvatosan kell bánni, mondta Orbán Viktor. Az a legjobb, ha a bérekről a munkaadók és a munkavállalók döntenek. Az elmúlt években mindig meg tudtak állapodni. Most pedig több évre állapodhatnak meg.

Aki mindezek ellenére beszél hatalmas béremelésről, az nem tudja mit beszél.

Kiemelte: 

Fenn tud maradni egy érzékelhető bérnövekedés Magyarországon. 

Orbán Viktor elmondta, a világban a többség mindig is békepárti volt, mert a nyugati országok kivételével mindenki a béke pártján volt. 

Egy háborúpárti Európából kell kimozdulni

 - tette hozzá. Mindenki érdeke a tűzszünet és a béketárgyalások, mert a harctéren nincsen megoldás. 

A békemisszió nélkül ez a vita el sem indult volna, és a német kancellár is olyanokat mond, amire korábban nem volt példa. Vannak még békemissziós lépéseim

- fogalmazott a kormányfő.

Magyarország 2015 óta áll a külső határok megvédése mellett. Aki pedig nem állt ki magáért, azok bevándorlóországgá váltak. 

A határvédelem végre pozitív megítélés alá esik

 - hangsúlyozta Orbán Viktor. Hizzátette, azon országok oldalára kell állni, akik megvédik a határokat.

Nem pénzt kell tőlünk elvenni, hanem pénz kell adni azoknak, akik megvédik a határokat.  

Orbán Viktor közölte, a német kancellár azért változtatott az álláspontján, mert nem tudják kifizetni a korábbi rossz politika árát, és az emberek megváltoztatták a véleményüket.

A demokrácia sikere, hogy a német nép elérte, hogy a kormány megváltoztatta az álláspontját. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek