Bor

Újdonságokkal készülnek, még szerethetőbbé válik a magyar bor

Bors

Létrehozva: 2024.09.24. 15:23

Hosszútávú stratégiai megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a kulturált magyar borfogyasztás érdekében.

Egymás értékei és eredményei elismeréseként hosszútávú stratégiai megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa(HNT). A megállapodást szeptember 24-én, kedden írták alá. A cél egyebek mellett az, hogy a magyar bor a fiatalok körében is egyre kedveltebb legyen - írja a Ripost.

bor
A megállapodást Prof. Dr. Gyuricza Csaba (balra) és Frittmann János írta alá  a magyar bor még sikeresebbé tétele érdekében Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Az együttműködés legfőbb célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése az egyetemeken, a közös szakmai rendezvények együttes szervezése és a Borászati Füzetek szakmai lap tudományos tartalmának bővítése, valamint annak kutatási forrásként történő felhasználása.

Köszöntő beszédében Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte, hogy stratégiai megállapodást kötnek a HNT-vel, amit azért fontos hangsúlyozni, mert az egyetem több szinten köt együttműködéseket különböző szervezetekkel, de a legmagasabb szint ezek között a stratégiai megállapodás, melyet minden esetben csak az adott ágazat legmeghatározóbb szereplőjével, így ebben az esetben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával köt.

A kulturált borfogyasztás népszerűsítése meghatározó feladat a szőlész-borász ágazat számára, ugyanis a borágazat előtt álló, egyre növekvő kihívások tükrében elengedhetetlen a bor felelős és mértékletes fogyasztásának hangsúlyozása a fiatal generációk körében. Frittmann János, a HNT elnöke ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy ezen program kapcsán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen együttműködik a Magyar Bor Akadémiával, a Wine in Moderation program nemzeti koordinátorával.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa számára fontos, hogy minden szakmai programot nyitottá tegyen az egyetem munkatársai és a hallgatók számára, mindemellett biztosítania kell a szőlő-bor ágazatban a magasan képzett szakmai munkatársak utánpótlását, ennek érdekében a HNT tervei között szerepel, hogy aktívan részt vesz a MATE hallgatói szakmai gyakornoki programjában.

A Borászati Füzetek a HNT tulajdonában lévő legrégebbi, 155 éves múltra visszatekintő agrár szakmai kiadvány, amely szerepel a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya által elfogadott tudományos folyóiratok jegyzékében. A két szervezet közös célja a szakmai, tudományos tartalom bővítése és hogy a lap meghatározó felülete legyen az egyetem oktatói és hallgatói tudományos munkájának, akár forrásként is.

Az előttünk álló feladat, hogy részletesen kidolgozzuk a fenti cél megvalósítását, részleteit a tulajdonos HNT, a lapkiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE együttműködésében

 - hangsúlyozta Frittmann János.

A HNT további szakmai együttműködéseket is tervez a MATE-val, melyek kidolgozása most is folyamatban van. Ennek fókuszában pedig a magyar szőlőtermesztés biológiai alapja van. A két szervezet egymás értékei és eredményei ismeretében fontosnak tartja, hogy a közös szakmai területeken egymást erősítve együttműködjenek. Közös munkájuk eredményeiről, sikereiről és újabb terveiről hamarosan beszámolnak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek