Aggasztó

Erre nem számítottak a tudósok: nagy veszélyben vagyunk

Létrehozva: 2024.09.04.

Hátborzongató dolgok derültek ki egy friss tanulmányból.

A vártnál valamivel nagyobb az esélye annak, hogy öt év múlva egy óriási aszteroida ütközik a Földdel. Ha ez pedig bekövetkezik, akkor következmények pusztítóak lehetnek.

aszteroida, világűr, meteor, űr, Shutterstock illusztráció
a „káosz istene” hatalmas pusztítást tudna okozni a Földön Fotó: Shutterstock (Képünk illusztráció)

Mivel a NASA számtalan csúcstechnológiás eszközzel rendelkezik az űrben zajló események megfigyelésére, elkerülhetetlen volt, hogy elkezdjék nyomon követni, mely aszteroidák jelenthetnek veszélyt az általunk ismert földi életre. Az egyik ilyen, amely már jó ideje a csillagászok radarján van, a 99942 Apophis - más néven a „káosz istene”.

Ez a különleges objektum 340 méter széles, ami nagyobb, mint két egymás melletti amerikai futballpálya. Méretét tekintve valószínűleg nem meglepő, hogy ha a „káosz istene” aszteroida becsapódna a Földbe, annak pusztító következményei lennének. Úgy vélik, hogy a becsapódás ezer megatonna TNT-vel lenne egyenértékű.

Az év elején egy tanulmányból kiderült, hogy a veszélyes objektum várhatóan 2029-ben halad el a Föld mellett, és 40 ezer kilométerre közelíti meg bolygónkat. Bár az űr tekintetében ez elég nagy közelségnek számít, a tudósok akkoriban biztosak voltak abban, hogy a „káosz istene” nem fog összeütközni a Földdel. Ez azonban azóta némileg megváltozott. A jelenlegi pályája nem úgy van beállítva, hogy a Földbe csapódjon, de egy akár kétméteres objektum ezt módosíthatja.

Paul Wiegert kanadai csillagász és társszerzője, Benjamin Hyatt egy új tanulmányban azt vizsgálta, hogy mekkora az esélye annak, hogy az aszteroida egy másik objektummal ütközik, és így felénk száguld - az eredményük sokkoló dolgot mutattak.

Szerintük egy viszonylag kis, körülbelül 0,6 méteres becsapódási tényező is elég lehet ahhoz, hogy az aszteroidát a Föld körüli 2029-es pályák egyikére lökje, ami ahhoz vezethet, hogy később összeütközik a bolygónkkal. Ahhoz, hogy a „káosz istene” 5 év múlva becsapódjon a Földbe, az ütköző objektumnak körülbelül 3,4 méteresnek kellene lennie - ez a tárgy valamivel nagyobb, mint egy zongora.

Ami azt illeti, hogy egy kisebb objektum becsapódik és ez egy másik irányába tereli, a számítások szerint ennek esélye kevesebb, mint egy a millióhoz - számol be róla az Unilad.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek