Aszteroida

Városokat és országokat pusztíthatnak el: aggodalomra adnak okot a Föld felé tartó aszteroidák

B.

Létrehozva: 2024.10.04. 06:30

Minden évben egyre többet fedeznek fel. A jövőbeli aszteroidák aggodalomra adnak okot, de csak a következő 100 év után!

Egy belfasti csillagász részt vesz az Európai Űrügynökség (ESA) első bolygóvédelmi küldetésében, hogy segítsen elhárítani a Földbe csapódó aszteroidák veszélyeit. Alan Fitzsimmons professzor, a Queen's University Belfasti Asztrofizikai Kutatóközpontjának munkatársa az ESA Hera misszió földi irányítását végzi a németországi Európai Űrműveleti Központban.

aszteroidák, aszteroida
 A jövőbeli aszteroidák aggodalomra adnak okot, de csak a következő 100 év után! Fotó: Unsplash

A Hera indulásának pontos napját csak néhány nappal korábban erősítik majd meg, de a tervek szerint még ebben a hónapban útnak indul és új adatokat fog gyűjteni arra vonatkozóan, hogy miként téríthetők el azok a kisbolygók, amelyek a Föld felé haladnak. Ez az űrkutatás történetének első tervezett "találkozója" egy bináris aszteroidával.

Az asztrofizikusok eddig több mint 35 ezer földközeli aszteroidát észleltek, és ezek közül 1657 elég nagy, és elég közel halad el hozzánk ahhoz, hogy a folyamatosan ellenőrzött kockázati listán szerepeljenek. Az elkövetkező 100 évben ezek közül egyik sem éri el a Földet, de minden évben egyre többet fedeznek fel, és a jövőbeli aszteroidák aggodalomra adnak okot, városokat vagy akár országokat is elpusztíthatnak - írja a Daily Star.

Aszteroidák eltérítésének a technikájában bíznak

A tudósok régóta vitatkoznak és kutatják, hogyan lehet a legjobban elhárítani minden lehetséges veszélyt. 2022. szeptemberében a NASA Dart küldetése eltalálta a Dimorphos kisbolygóholdat, és megváltoztatta annak röppályáját, az aszteroidák eltérítésére tervezett "kinetikus ütközésmérő" technológia első tesztjeként. A Hera feladata, hogy befejezze ezt a kísérletet, a kilövés után jövőre eléri a Marsot, és 2026 végén az aszteroidákat.

A tudósok abban a reménykednek, hogy az aszteroidák eltérítésének a technikáját a jövőben alkalmazni tudják a potenciálisan veszélyes kisbolygók röppályájának megváltoztatására.

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek