A sikeres fogyáshoz elengedhetetlen a jó étrend-és a megfelelő mennyiségű mozgás. Ráadásul nagyon fontos a testünk jelzéseit figyelni a diéta alatt is.
A diéta a mai világban eléggé sokszínű, ezért nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. Gyakori, hogy nem érezzük magunkat jól a bőrünkben. Egyik nap vékonyabbnak, másik nap már "húsosabbnak" látjuk magunkat a tükörben, ami ha rossz pillanatban talál el minket, akkor hatással lehet napi hangulatunkra is. Mivel a szervezetünk rendkívül összetett mechanizmusok egyvelege, nem minden apró testi változásunk oka az étkezés, hanem a hormonok is jelentős hatást fejtenek ki. Mindezek befolyásolják az anyagcsere sebességét, az étvágyat és a zsírraktározást. Mindezek mellett miként lehet sikeres a diéta?
Az éhség- és teltségszabályozó rendszer az agyban és zsigerekben lévő hormonok interakciójaként működik, mely az anyagcsere sebességét, az étvágyat, a zsírraktározást határozza meg. Ennek evolúciós funkciója van, mivel segít egy bizonyos súly megtartásában, ami igen jól jött az őskorban - írja a life.hu. Mindezek felett ezek egy részét befolyásolhatják a genetikai tényezők, az életmód, az egészségügyi állapotok, valamint a testtömeg .
Leptin
Olyan zsírszövet által termelt hormon, amely jelzi a telítettséget és csökkenti az éhségérzetet. Az elhízottaknak gyakran magas a leptin szintjük, mivel a szírszövetük jelentős mennyiséget termel vagy érzéketlenek a hormonra.
Ghrelin
Étvágyat stimuláló hormon, étkezés előtt magas, étkezés után alacsony a koncentrációja. Diéta alatt növekedhet a ghrelin szint, ami befolyásolja a diéta sikerét.
Kolecisztokinin (CKK)
Csökkentve az éhségérzetet, lassítja az emésztést. Étkezés után szabadul fel.
Inzulin
Étkezés után felszabaduló hormon. Segít a cukor lebontásában és a glükóz tárolásában, ami elősegíti a telítettségérzetet. Az elhízás és a helytelen táplálkozás okozta inzulinrezisztencia megzavarja ezt a folyamatot.
Kortizol
Olyan stresszhormon, ami magas szintje esetén az étvágy megnövekszik, különösen a kalóriadús ételek iránt.
Glukagon-szerű peptin-1 (GLP-1)
Az éhségérzet csökkentésével segít lelassítani az emésztést, telítettségérzetet vált ki étkezés után.
Glükóz-dependens inzulin-tropikus polipeptid (GIP)
Növeli az inzulinszintet és gátolja a zsír lebontását. A vékonybél termeli ezt a hormont étkezés után.