Háború

Bild: Ukrajna heteken belül atombombát építhet

Létrehozva: 2024.10.18. 13:21

Az ukrán atomtudósok egyedül Kijev parancsára várnak.

Ukrajnának megvan a technológiája és a kellő szakértelme ahhoz, hogy heteken belül összeszerelje az első atombombáját – jelentette a Bild német napilap online kiadása egy magas rangú ukrán katonai tisztviselőre hivatkozva. 

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij, Northfoto
A Bild arról számolt be: már csak Zelenszkij és Kijev szavára várnak az ukrán atomtudósok  Fotó: CNP / MediaPunch / Northfoto

A Bild értesülései szerint Kijev akkor kezdené el összeszerelni az első saját gyártású atomfegyverét, ha Oroszország újra offenzívát indítana a főváros, Kijev ellen. "A Nyugatnak nem szabad azt hinnie, hogy Ukrajna eltűr egy második támadást Kijev ellen” – fogalmazott a neve elhallgatását kérő katonai tisztségviselő, aki ezzel a háború elején látott, az ukrán fővárost célzó orosz offenzívára utalt. 

Mielőtt az oroszok támadnának, Ukrajna újjáépítené nukleáris fegyverarzenálját. Megvan az anyag, megvan a tudás. Ha a parancsot megadják, csak néhány hétre lesz szükségünk az első atombomba legyártásához

– fogalmazott a Bild forrása, hozzátéve, hogy a Nyugatnak kevesebbet kellene gondolkodnia Oroszország vörös vonalain, és többet az övéIkről. 

A Bild leleplező cikkének megjelenése után Volodimir Zelenszkij tanácsadója "hülyeségnek" nevezte a lap állításait. Dmitrij Litvin a Strana című ukrán lapnak azt mondta, hogy a Bildet olvasva az volt az érzése, hogy "orosz propagandát" fogyaszt.

Cikkében a Bild külön kiemelte, hogy Ukrajna atombomba építésre vonatkozó terveinek tudatában értelmet nyernek Volodimir Zelenszkij csütörtöki mondatai, melyek szerint az ukrán elnök tájékoztatta Donald Trumpot Kijev atomtörekvéseriől. 

Donald Trumppal beszélgetve azt mondtam neki: „Mi a kiút számunkra?” Vagy Ukrajnának lesznek atomfegyverei, és azok a védelmünket szolgálják, vagy valamilyen szövetségben kell lennünk. A NATO-n kívül nem ismerünk semmilyen hatékony szövetséget

– fogalmazott egy rádióinterjúban Zelenszkij, hozzátéve, hogy Trump egyetértett vele. 

Zelenszkij szerint Ukrajna túlélését biztosítani kell, ez pedig csak úgy lehetséges, ha felvételt nyer a NATO-ba, vagy atomfegyvereket kap. Radikális következtetését arra alapozta, hogy 1994-ben Ukrajna a Budapesti Memorandum keretében lemondott  a területén található szovjet atomfegyverekről, ezért cserébe pedig biztonsági garanciákat kapott az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól és Oroszországtól, amik mára hatástalanná váltak.

„E nagyhatalmak közül melyik volt kénytelen szenvedni? Mindegyikük? Nem, csak Ukrajna! Melyikük mondott le az atomfegyverekről? Mindegyikük? Nem, csak Ukrajna! És kinek kell ma harcolnia? Ukrajnának!”

– mondta az Európai Tanács csúcstalálkozóján az ukrán elnök. Szerinte Ukrajnának vagy atomfegyvereket kell adni, vagy be kell venni egy hatékony katonai szövetségbe, amire a NATO-n kívül nem lát más reális alternatívát. Egyúttal azt is kifejezte, hogy Kijev jobban örülne a NATO-tagságnak, mint a másik megoldásnak – írja a Ripost.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek