Kossuth rádió

Fontos bejelentést tett Orbán Viktor, itt vannak a részletek

K. C.

Létrehozva: 2024.10.04. 07:46

Módosítva: 2024.10.04. 08:24

Maratoni hosszúságú, háromnapos kormányülés után adott interjút Orbán Viktor.

Pénteken reggel Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának a vendége volt, ahol a miniszterelnök többek között beszámolt a Békés vármegyei Geszten a héten tartott maratoni hosszúságú kormányülésen hozott döntésekről. 

Orbán Viktor / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor az interjú elején kijelentette, hogy a többnapos, Geszten megtartott kormányülésen az arányok beállítása volt a legfontosabb. Szavai szerint jelenleg nagy a csábítás, hogy a nemzetközi ügyekkel foglalkozzon Magyarország háborúk miatt, azonban mint mondta, magunkkal kell törődni, nem szabad elcsábulni.

A gazdasággal kell törődnünk”

– jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint a kormány a gazdasági intézkedésekre és a munkahelyekre és fizetésekre fog fókuszálni. 

A miniszterelnök kiemelte, az Európai Unió egy olyan döntést hozott, amivel a versenyképességét megpecsételni látszik. A védővámok ügyében a kormányfő úgy szólt: „Ez egy gazdasági hidegháború”. Mint ismert, Brüsszel pénteken dönt arról, hogy kivessenek-e büntetővámot a kínaiakra, mint mondta, ezt a kormány ellenzi és a többség egyetért ezzel. 

Mi gazdasági semlegességet szeretnénk elérni. Ennek megalapozása zajlik a tervek szintjén”

– mondta a kormányfő, aki szerint a magyar gazdaság arra épül, hogy sokkal több terméket állít elő, mint amennyire szükség van. 

A miniszterelnök kiemelte, a jövő évi GDP-növekedést 3-6 százalék közé várják, ám még ennél magasabbat is el tud képzelni. Úgy fogalmazott, hogy idén a turizmus rekordévet zárt, jó éve volt az élelmiszeriparnak, de a járműipar köhög.

Mint fogalmazott, a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkája és míg 2010-ben 12 százalékos a munkanélküliség, most 60-70 ezer üres álláshely van és mindenkinek természetes, hogy van munkahely és mindenkinek van munkája. 

A fizetésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy jelenleg az infláció volt a legfőbb probléma, azonban mostanra megállt az árak gyors növekedése. 

A gazdaság normális működése szempontjából a legfontosabb, hogy a munkaadók emeljék a béreket a magasabb árak miatt”

– szögezte le. 

A kormány célja, hogy elérjük az ezer eurós minimálbért, a mostani 600 ezer forintos átlagbért pedig egymillió forintra kell felvinni, a miniszterelnök szerint ez két-három éven belül lesz lehetséges. Orbán Viktor úgy szólt, hogy az állami szektor több területén is jelentős lemaradás van a bérekben, a gazdasági növekedés esetén a teljes szektorban megemelik a béreket. 

Nem engedünk a családtámogatási rendszerből”

– mondta a kormányfő, aki szerint el kell jutni oda, hogy a gyermekes családok ne járjanak rosszabbul, mint a gyermek nélküliek.

A bevándorlással kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor elmondta, ha tovább sanyargat minket az Európai Unió, akkor „oda fogjuk szállítani Brüsszel főterére a migránsokat”. A miniszterelnök kiemelte: „Nem tud meghalni az EU a rossz gazdaságpolitika miatt, mert a migráció miatt előbb fog szétesni az unió”.

Nem fogják tűrni az emberek, hogy idegenek telepítsenek a kontinensre. Ennek jele, hogy Ausztriában nyert a Szabadságpárt”

– fogalmazott Orbán Viktor. 

A biztonságpolitikai helyzettel kapcsolatban a kormányfő úgy szólt, amennyiben a Közel-Keleten háború van, annak azonnal megisszuk a levét, ahogy Irán lőni kezdte Izraelt, majd már Libanonban is folynak a harcok, a forint gyengülésnek indult. A háborúval kapcsolatban még kifejtette, hazánkban nagy számban élnek zsidó származásúak, ez egy személyes ügy részükre. A miniszterelnök úgy látja, az orosz-ukrán háborúban nincs esély a békére a két fél álláspontja miatt, egy ilyen helyzetben a nemzetközi élet szereplői terelhetik a béke irányába a feleket.

Ennek az eredménye, hogy a kínaiak és a brazilok vezetésével megalakult a béke barátai csoport”

– jelentette be Orbán Viktor, aki szerint építik a nagy, nemzetközi csoportot, amely egy kedvező amerikai választási eredmény esetén a béke irányába terelheti a dolgokat. 

Orbán Viktor teljes interjúja itt nézhető vissza:


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek