Kipukkadt a lufi

Hiába fújták a nemzetiszínű konfettit, csúfos bukás lett Magyar Péter szombati demonstrációja

Létrehozva: 2024.10.07. 13:34

Egy biztos, az alig néhány ezer embert összetrombitáló, lényegében unalomba fulladt szombati "minitüntetés" után Magyar Péter másnap minden hivatalos programját lemondta. Hétfőn pedig gyorsan lelépett Brüsszelbe.

 

A demonstráció már az elején kezdett unalomba fulladni, az alig ismert, hosszasan beszélő és alig valamit mondó fellépők egyre inkább elálmosították a részvevőket. Hiába kezdett már-már üvölteni Nagy Ervin, hogy valahogy felrázza a hangulatot, sok százan már a rendezvény közepe táján elkezdtek hazaszivárogni. A végén aztán már a Hitlert időző Magyar Péter sem tudta felvillanyozni a maradék seregletet. Pedig még egy közepes erősségű stand-upost is bevetettek.

 A Bruti becenévre hallgató humorista beszéde közben folytatódott a kifelé áramlás.. Közben a demonstrálók tábora kettészakadt, az első és a második tömb között kialakult egy nagy hézag. A tüntetésen nagyjából három- négyezren lehettek. 

Összességében egy rendezvényszervezési és politikai kudarcnak tűnik Magyar Péter tüntetése – mondta el korábban a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a MTVA-székház előtti megmozdulásról. Az elemző hangsúlyozta: 

nem volt sikeres Magyar Péter tüntetése, mert a Tisza Párt elnöke nem tudott mozgósítani és nem tudta fenntartani azt az érdeklődést, amihez hozzászokott tavasszal. 

– Úgy tűnik, hogy a párt népszerűségének a növekedése megakadt, az agresszív retorika csak egy nagyon szűk választói rétegnél hatásos – fogalmazott. 

Mráz Ágoston Sámuel úgy látta, hogy maga a rendezvény is szétesett, sokszor volt olyan unalmas pillanat, amikor a show-műsor miatt odaérkezők érdeklődése alábbhagyott, és az sem volt világos, hogy Magyar Péter mit akar követelni. A tévé épületébe bejutott, a Magyar Televízió beszámolt a tüntetéséről, amit ő megkérdőjelezett. Amikor pedig bejátszották a tévé műsorát, akkor láthatóan nem sikerült a vádakat alátámasztó részleteket találni – mutatott rá a Nézőpont Intézet vezetője.

Szerinte a  kudarc nem jelenti azt, hogy Magyar Péter ősszel ne próbálkozna újra, például október 23-án, vagy újabb és újabb akciókkal ne próbálná magára vonni a figyelmet a jövőben.

Az Index megkérdezte Ember Zoltán Leventét, az Iránytű Intézet ügyvezetőjét és elemzőjét, valamint Horn Gábort, a Republikon Intézet vezetőjét.

Az Iránytű Intézet elemzője elmondta, hogy ha megvizsgáljuk a teljes tüntetést, akkor azt látjuk, hogy jobban hasonlított a mostani tüntetés a korábbi ellenzéki megmozdulásokra, mint az eddigi Magyar Péter-féle rendezvényekre.

Horn Gábor kifejtette, hogy ő is hasonlóan érezte, de ennek lehet részben az is az oka, hogy október elején vagyunk, rossz az idő, és nem a belvárosban, hanem a környezetet illetően inkább ipari, kereskedelmi telepek mellett kellett tüntetni.

„Magyar Péterék is beleesnek abba a hibába, hogy a rendezvény túl hosszú, nem tudják abbahagyni. Ez is egy több mint kétórás tünti volt. Valahogy az ellenzéki oldalon lévő politikai szereplők nem tudják elfogadni, hogy elég lenne negyvenperces beszéd. Ebben én is látok egyfajta beleszürkülést a hagyományos ellenzéki akciókba, de még ezzel együtt is jóval sikeresebb, mint mások”– mondta el a Republikon vezetője.

Magyar Péter beszédét egy idézettel kezdte: „ismételj el egy hazugságot sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság”.  Magyar szerint ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz propagandájának, amit megfogadtak a kormánypártnál. 

„Én mindig tartózkodom attól, hogy Orbánékat lefasisztázzák, mert az gondolom, hogy Orbán Viktor és környezete nem fasiszta és nem is náci gondolatokat képvisel. Az idézet mondanivalója a helyén volt, de én nem biztos, hogy egy Hitler-idézettel kezdenék, mert hiteltelenít, hiszen nem csak én gondolom azt, hogy a kormány hitleri szinten lenne”– mondta el Horn Gábor hangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy vannak olyan szélsőségesek, akik nem értenek vele egyet, de ők kisebbséget képeznek az ellenzéken belül.  A Republikon vezetője szerint kontraproduktív volt ez az idézet, de legalábbis biztos nem adott hozzá a beszédhez, ő inkább keresett volna egy hasonló tartalmú, de más személytől származó mondatot.

Ezt egy túlzó indításnak gondolom, mert ez azért nem a hitleri világ”

– tette hozzá Horn Gábor.

 


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek