Csapás

Magyarországon is érezni fogjuk az USA-ban tomboló hurrikánt: ezt teszi velünk a Kirk

Bors

Létrehozva: 2024.10.11. 09:00

Nem is gondolnád, milyen hatása van hazánkban az utóbbi napok tengerentúli időjárásának. A Kirk hurrikán ráadásul csak az egyik a hurrikánok sorában.

A rendkívül változékony időjárás már önmagában rengeteg nehézséget okoz szerte az országban. A világviszonylatban tapasztalható hurrikánok pedig bármilyen hihetetlen, Magyarország időjárását is befolyásolják.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida hurrikán
A Milton hurrikán is elképesztő pusztítást okozott Floridában Fotó: AFP

A hurrikán, mely ugyan közvetlenül nem ér el minket, így is hatást gyakorol a magyarországi időjárásra is. Mondhatni, példátlan a kialakult helyzet

– fogalmazott dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Arról nem is beszélve, hogy a Helene hurrikánnak még azt sem tudni, pontosan hány halálos áldozata volt. És máris itt az Amerikai Egyesült Államokat sújtó újabb hurrikán, a Kirk.

Elképesztő mértékűek ezek a hurrikánok. A meteorológia történetében példátlan, hogy októberben három aktív hurrikán is kifejtse hatását

– tette hozzá a meteogyógyász, a Nyugat-Európában érezhető 100 km / órás feletti szelekkel kapcsolatban.

Hazánkban ugyanakkor a direkt hatásokat nem, csupán a közvetett hatásokat érezhetjük

– folytatta a kontinens frontális helyzetét felforgató jelenségekről a szakember. Számíthatsz itt melegedésre, viharos szelekre, hol déli, hol északi szélre, csapadékra, frontális hatásokra, mindez pedig sokféle tüneti következménnyel is jár.

Jó ideig érzed majd a sok hurrikán hatását

Csütörtökön egy újabb front közelíti meg hazánkat, és délután nyugaton már hidegfronti tünetek jelentkezhetnek. A legtöbb helyen azonban az átlagosnál melegebb idő várható, emiatt sokaknál melegfronti panaszok, migrén, keringési problémák, ingadozó vérnyomás alakulhat ki. Emellett a szél többfelé erős, helyenként viharos lesz, ami tovább fokozhatja fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat.

A Köpönyeg előrejelzése szerint pénteken, október 11-én  túlnyomóan napos időre készülhetünk. Napközben keleten, északkeleten helyenként zápor, egy-egy zivatar alakulhat ki, nyugaton legfeljebb egy-egy gyenge zápor. Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, erős lesz. Délután 15-22 fokot mérhetünk.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek