baj van

Ismét fenyeget a világháború réme

Létrehozva: 2024.10.22. 12:20

Most a litvánok küldenének NATO csapatokat Ukrajnába.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Politicónak azt mondta, itt az ideje, hogy az európai országok felülvizsgálják Emmanuel Macron francia elnök azon ötletét, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába.

Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere sajtónyilatkozatot ad
Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere sajtónyilatkozatot ad (Fotó:  dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen)

Ha igazolódnak az információk arról, hogy az orosz gyilkos osztagok észak-koreai lőszerrel és katonai személyzettel vannak felszerelve, akkor vissza kell térnünk a Macron által javasolt elképzelésekhez – mondta Landsbergis.

Macron szárazföldi csapatokat küldene Oroszország ellen

A francia elnök először februárban beszélt szárazföldi csapatok Ukrajnába küldéséről, de Olaf Scholz német kancellár gyorsan elutasította, és fogadkozott, hogy sem európai, sem NATO-csapatokat nem fognak Ukrajnába vezényelni.

A háborúpárti Macron később megismételte szavait, és a The Economistnak adott interjúban a francia elnök újra megerősítette, hogy Európának be kell szállnia az orosz–ukrán háborúba.

Emmanuel Macron francia elnök  a párizsi Elysée elnöki palotában
Emmanuel Macron francia elnök  a párizsi Elysée elnöki palotában (Fotó: NurPhoto/AFP/Daniel Pier)

„Sajnálatos módon ismét lemaradásban vagyunk, de hiszek abban, hogy közösen képesek vagyunk megtenni minden szükséges proaktív lépést, hogy Macron elnök elképzeléseit tettekre váltsuk” – jelentette ki Landsbergis.

A nyugati vezetők egyelőre óvatosak az Ukrajnába tartó észak-koreaiakról szóló hírek kapcsán.

Sem Mark Rutte NATO-vezér, sem Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter nem erősítette meg azokat az értesüléseket, amelyeket Dél-Korea és Ukrajna vezetői osztottak meg, bár Austin azt mondta, hogy egy ilyen bevetés, ha igazolódik, „aggodalmat keltene” az Egyesült Államokban.

Dél-Korea eközben azt tervezi, hogy delegációt küld a NATO Brüsszel melletti főhadiszállására, hogy megvitassa az észak-koreai csapatmozgásokkal kapcsolatos hírszerzési megállapításait, írta az Origo.

Egyes tisztviselők szerint a Nyugat túlságosan óvatos.

Riho Terhas, az Európai Parlament észt képviselője, volt tábornok azt mondta: „Biztos vagyok benne, hogy a jelentéseket nagyon hamar ellenőrizni fogják, mert valóban így van, hogy az észak-koreaiak Oroszország mellé állnak.”

Terhas szerint az európaiaknak újra kellene gondolniuk a csapatok Ukrajnába telepítésének ötletét. 

„Fontos, hogy ez legalább mint lehetőség megmaradjon” – mondta Terhas, aki 2011 és 2018 között az észt fegyveres erők parancsnoka volt.

„Minden alkalommal, amikor bakancsokról beszélünk Ukrajna földjén, az elbizonytalaníthatja Putyint, és ez jó dolog”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködést az eszkaláció új szintjének nevezte. Rosszindulatú szövetségről beszélt, és erre egyértelmű választ követel.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átadja a Kim Ir Szen-érmet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átadja a Kim Ir Szen-érmet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Forrás: AFP

Reagálnunk kell és ellenintézkedéseket kell tennünk. Nem szabad hagynunk, hogy a gonoszság tovább növekedjen – mondta Zelenszkij videóüzenetében.

„Ha a világ most csendben marad, és a frontvonalon ugyanolyan rendszeresen szembekerülünk észak-koreai katonákkal, mint ahogyan a drónok ellen védekezünk, az senkinek sem válik hasznára a világon, és csak meghosszabbítja ezt a háborút” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolja Észak-Koreát, hogy katonákat küldött az orosz hadseregbe. Szöul védelmi minisztere, Kim Jonghjon azt mondta a dél-koreai politikusoknak, hogy valószínűsíthetően hat észak-koreai tiszt meghalt egy nemrégiben történt ukrán rakétatámadásban Donyeckben.

Moszkva napok óta cáfolja a műholdas képekre is hivatkozó dél-koreai és ukrán jelentéseket arról, hogy állítólag akár 12 ezer észak-koreai katonát vezényeltek Oroszországba. A NATO és az Egyesült Államok sem erősítette meg, hogy Észak-Korea katonákat küldött volna Oroszországba, írta az eXXpress.

Oroszország és Észak-Korea azonban nemcsak a szoros katonai együttműködésről, hanem a külső támadások esetén 

történő segítségnyújtásról is megállapodott. Ez esetben katonákat is lehetne bevetni akár az Ukrajna által megszállt oroszországi Kurszk régió védelmében.

„Veszélyes együttműködés”

Zelenszkij Oroszország és Észak-Korea közötti „ördögi szövetségről” és „veszélyes együttműködésről” beszélt.

„Sajnos az instabilitás és a fenyegetés jelentősen fokozódhat, amint Észak-Korea megtanulja a modern hadviselés taktikáját” – hangsúlyozta. Ukrajna szövetségeseinek erre megfelelő választ kellene adniuk, hiszen egy újabb állam lett a háború résztvevője, ami új fenyegetést jelent. Putyin eddig elsősorban a szomszédos Belaruszra támaszkodott, tette hozzá.

A háborúnak tisztességesen és a lehető leggyorsabban véget kell vetni, közölte Zelenszkij.


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek