Halálhír

Most jött a hír, elhunyt Sir Mike Jackson

Bors

Létrehozva: 2024.10.16. 12:05

Jacksont 80 éves korában érte a halál.

Elhunyt Sir Mike Jackson tábornok, a brit hadsereg volt vezérkari főnöke. Sir Mike legemlékezetesebb döntései között tartják számon annak a parancsnak a megtagadását, amelynek értelmében a NATO koszovói műveletei idején fegyveres erőt kellett volna alkalmaznia egy orosz alakulat ellen.

Jacksont 80 éves korában érte a halál. Katonai pályafutása során szolgált Észak-Írországban a legsúlyosabb felekezeti villongások időszakában, a 1990-es évek balkáni háborúinak műveleti térségeiben, és ő volt a brit hadsereg vezérkari főnöke az Egyesült Államok vezetésével Irak ellen 2003-ban indított invázió idején.

A széles körben "Jacko tábornokként" emlegetett Jacksont 1997-ben a NATO gyors reagálású alakulatainak parancsnokává nevezték ki, és e tisztségében tért vissza a Balkánra az 1998-1999-es koszovói háború idején - írja az MTI. A harcok befejeződése után, 1999 júniusában egy NATO-alakulat azt a parancsot kapta, hogy foglalja el a pristinai repülőteret. A repülőtérhez a NATO részéről egy brit ejtőernyős század érkezett elsőként, de megelőzte őket egy kétszáz fős orosz egység.

A brit alakulatot vezető James Blunt századost - aki később rendkívül sikeres könnyűzenei pályafutásával vált világhírűvé - Wesley Clark tábornok, a NATO-erők volt európai főparancsnoka, a koszovói NATO-hadművelet amerikai irányítója arra utasította, hogy "bármilyen eszközzel" távolítsa el a repülőtér környékéről, és ha kell, "semmisítse meg" az orosz egységet.

A parancsot Blunt is visszautasította, de hivatalosan Mike Jackson tábornok közölte Clarkkal, saját közvetlen műveleti felettesével, hogy a brit alakulat nem hajtja végre ezt az utasítást. Az incidensről fennmaradt feljegyzések szerint Jackson azt mondta az amerikai tábornoknak, hogy "az én katonáim még az Ön kedvéért sem fogják kirobbantani a harmadik világháborút".

Jackson - aki a brit katonai hírszerzésénél töltött ideje alatt megtanult oroszul - a pristinai repülőtér termináljában összebarátkozott az orosz egység parancsnokával, akinek ajándékba adott egy üveg whiskyt is, és a feszült helyzet végül puskalövés nélkül rendeződött.

Sir Mike Jackson a brit fegyveres erők körében és közéleti szereplőként is rendkívüli népszerűségnek örvendett. A halálhírt bejelentő hivatalos közleményben a brit hadsereg is "Jacko tábornokként" említi az elhunytat, és hangsúlyozza, hogy a néhai vezérkari főnök nagyon fog hiányozni a fegyveres erők állományának.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek