Látványos

Nézz fel az égre: ekkor óriási csodában lesz részed

KL

Létrehozva: 2024.10.09. 19:30

Mutatjuk mikor láthatod a csodát.

Az éget kémlelőknek ezen a héten csodálatos élményben lehet részük. Ugyanis egy meteorzáport pillanthatnak meg, amint a Föld áthalad az üstökösök törmelékfelhőjén.

Különleges látványban lehet részed Fotó: Pedro Puente Hoyos /  MTI

A Giacobinidák néven is ismert hullócsillagok szerda és csütörtök között éri el a maximumát. Míg a legtöbb meteorraj a korai órákban látható a legjobban, addig a Draconidákat este, sötétedés után lehet a legjobban megfigyelni.

A hullócsillagok megtekintéséhez ajánlatos olyan helyet keresni, ahol jól látható a horizont és nagyon alacsony a fényszennyezés. A Drakonida meteorraj minden évben megfigyelhető, és a Nap körül hat és fél évig keringő 21 P/Giacobini-Zinner üstökös törmelékéből származik.

A Draconidákat néha Giacobinidáknak is nevezik, Michel Giacobini után, aki felfedezte a 21 P/Giacobini-Zinner üstököst, amelyből a meteorok származnak. 

Ideális esetben a megfigyelők óránként akár 10 meteort is láthatnak. A meteorraj csúcspontja az esti égbolton figyelhető meg, így ez egy ritka látványosság, amelyet inkább napnyugta után, mint a kora reggeli órákban érdemes megfigyelni. A növekvő félholdtól az első negyedig tartó holdfázis viszonylag sötét égboltot biztosít, ami javítja a láthatóságot

- idézi Dr. Minjae Kim, a Warwicki Egyetem fizika tanszékének munkatársának szavait a Daily Star.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek