Tárgyalás

Részegen lépett motoros elé, elütötték, mégis őt ítélték el - Videó

M. N.

Létrehozva: 2024.10.15. 13:05

Attila részegen akart átmenni az úttesten, nem vette figyelembe, hogy a jelzőlámpa tilos jelzést mutat, így éppen egy motoros elé lépett, aki elgázolta őt. Csakhogy a motoros is elesett és később belehalt a sérüléseibe, míg Attila maradandó fogyatékosságot szenvedett. Ennek ellenére gondatlan emberölés miatt kellett bíróság elé állnia.

„A vádlott bűnös” – hangzott el kedden (október 15-én) a Fővárosi Törvényszéken annak a 31 éves férfinak az ügyében, aki még 2019 júniusában a Blaha Lujza téren lévő zebránál ittasan, a piros lámpa ellenére lépett az útra. Ám balszerencséjére éppen érkezett egy motoros, aki elgázolta őt. Végül a motoros meghalt, ami miatt a részeg gyalogos ellen indult eljárás, gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. 

tárgyalás, baleset
Attila  rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet Fotó: Bors

H. Attila 2019. június 25-én éjjel részegen gyalogolt a VIII. kerület, Blaha Lujza téri villamosmegállónál lévő járdasziget felé. Két percen keresztül várakozott – ekkor még nem haladt felé jármű –, majd a piros jelzés ellenére lelépett az útra, pont akkor, amikor egy motoros nagy sebességgel odaért. A motoros jóval többel száguldott, 50km/óra helyett körülbelül 93km/órás sebességgel haladt. Így a bírónő szerint neki is felelnie kellene a közlekedési baleset bekövetkezéséért, ha nem vesztette volna életét. A motoros nem azonnal, hanem a baleset miatti maradandó sérülései miatt, több mint egy évvel később hunyt el. 

A bírósági tárgyalás tegnap azzal kezdődött, hogy H. Attila az utolsó szó jogán szólhatott, ő azonban ezzel nem kívánt élni, így a bíróság gyorsan visszavonult tanácskozásra, majd kihirdette az ítéletet: 

„A vádlott bűnös gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében. 1 év szabadságvesztésre ítéli a bíróság, végrehajtási fokozata fogház, a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását kettő évnyi próbaidőre felfüggeszti. Leghamarabb kétharmad rész letöltése után engedhető szabadlábra. A bíróság a vádlottat előzetes mentességben részesíti” 

– közölte a bírónő. Ez tehát azt jelenti, hogy abban az esetben kell Attilának letöltenie a fogházbüntetést, ha a két év próbaidő alatt szintén elkövet valamit, különben nem. Illetve az előzetes mentesség miatt továbbra is büntetlen előéletűnek számít, vagyis vállalhat például olyan munkát, ahol erkölcsi bizonyítványt kérnek, mivel a bűncselekmény nem szándékos volt. 

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, míg Attila rezzenéstelen arccal hallgatta az ítélet indokolását. Ám végül ő és az ügyvédje is fellebbezett, így másodfokon súlyosbíthatják, de enyhíthetik is az ítéletet. 

baleset, tárgyalás
Másodfokon folytatódik a férfi ügye Fotó: Bors

H. Attila a baleset miatt súlyos, több hónap alatt gyógyuló, részben maradandó fogyatékosságot szenvedett. A baleset és azzal összefüggésben a motoros halála azért következett be, mert a gyalogos közlekedési szabályt szegett azzal, hogy a piros lámpa ellenére az úttestre lépett, indokolta az elmarasztaló ítéletet a bírói tanács vezetője. Ugyanakkor, amennyiben a motoros a megengedett sebességgel közlekedett volna, úgy fékezéssel még az ütközés helye előtt meg tudott volna állni.

Az ütközést megelőző pillanatokról kamerafelvétel is készült, azt itt tudod megnézni: 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek