Egészség

Rosszul alszol éjszakánként? Komoly betegséget jelezhet!

B. V.

Létrehozva: 2024.10.08. 08:45

A dolgok hátterében hormonális bajok is állhatnak.

Ha nagyon nehezen alszol este, szinte egész éjjel ébren vagy, akkor annak orvoszakértők szerint komoly oka a kortizolszintünk kiegyensúlyozatlansága. Erről Dr. Becky a TikTok oldalán beszélt elmesélve a kettő között lévő összefüggést hozzátéve tíz további dolgot, ami szintén erre utal. Kiemelte, a legtöbb alvásprobléma esetén a kortizol szint a kelleténél jóval magasabb. Ez pedig egy olyan jel, amit komolyan kell venni. 

Ágy alvás pihenés
Egészségügyi problémát vetíthet előre a rossz alvás. Fotó: Pexels

A Cleveland Klinika közlése szerint a kortizol egy olyan hormon, amit a vese termel és szinte minden másik szervre és szövetre kihat, nagyon sok fontos szervi működést szabályoz. A kortizol egy stressz hormon, ami nagy szerepet játszik többek között a magasvérnyomás szabályozásában is. A túl magas kortizol szint azonban túlzott vérnyomáscsökkenéshez vezethet. Ez pedig alvási problémákat okozhat.

Vannak éber alvók, vannak, akik lassan alszanak el, vannak, akik a szorongás, stressz és aggodalom rabjaként pedig nem bírnak egyszerűen aludni. 

Nagyon sok minden hatással van arra, hogy tudunk-e jól aludni. Ilyen a fizikai és a mentális egészségünk, a neveltetésünk, az, hogy miket élünk át, de még a temperamentumunk is!

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) azt is kiemelte, hogy alváshigiénia sem az utolsó. Ilyen például az, hogy mielőtt éjszaka álomra hajtanánk az álmunkat nem szabad túlságosan pihenni, rövid ideig elszundítani. Ennek ellenére mindenképp érdemes figyelni a tünetekre, ugyanis a rossz alvás egészségügyi probléma is lehet, írja a DailyStar.

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek