Aktuális

Siklóernyős baleset Kalocsánál: életveszélyes állapotban van a lezuhant pilóta

Létrehozva: 2024.10.24. 17:32

Módosítva: 2024.10.24. 18:44

A budapesti pilóta közel 20 méteres magasságból csapódott a földbe. A siklóernyős életveszélyesen megsérült, de túlélte a zuhanást.

Jelenleg is súlyos sérülésekkel, gerinctöréssel és légmellel fekszik az intenzív osztályon az a budapesti siklóernyős, aki szerdán, október 23-án zuhant le közel 20 méteres magasságból a kalocsai reptér területén. Egyelőre nem tudni, hogy a baleset miért következett be, azonban vélhetően akkor történhetett baj, amikor a pilótát egy úgynevezett csörlős eljárással emelték a magasba. 

siklóernyős
20 métert zuhant a siklóernyős, mentőhelikopter ment érte Fotó: Pixabay (illusztráció)

Mint azt a Baon is megírta, a levegőbe emelés éles szögben történik és ha bármilyen probléma, például kötélszakadás, vagy a robbanómotor leállása miatt úgynevezett „átesés” következne be, a siklóernyősnek haladéktalanul szigorú szakmai protokollt kell követnie. Ilyenkor a siklóernyősnek a zuhanást siklásba kell átvinnie. A TV2 Tények információi szerint ebben az esetben a csörlő meghibásodása miatt a siklóernyő "bebukott". 

Úgy tudni, hogy a férfi nem szabadesésben zuhant a földre, a siklóernyő ugyanis tompította az esést. A pilóta viszont így is súlyosan, életveszélyesen megsérült, ezért az elsőként riasztott mentőkocsi helyett végül mentőhelikopter vitte kórházba. 

Intenzív osztályon fekszik a siklóernyős

Úgy tudjuk, hogy a mentőhelikopterből is kettő érkezett: az elsőnek a rotorja ugyanis beleakadt az egyik kötélbe, amit sikerült ugyan elvágni, de a helikopter üzemképtelenné vált. Nem tudta elszállítani a pilótát, így őt végül egy másik légimentő vitte a pécsi kórházba. Információink szerint a férfi életveszélyesen megsérült, több csontja is eltört, a Tények úgy tudja, gerinctörést szenvedett és légmellet kapott. Bár úgy tudni, hogy a mentési munkálatok alatt végig magánál volt, kommunikált is a körülötte lévőkkel és állapota stabil, jelenleg is súlyos, életveszélyes sérülésekkel ápolják, vélhetően hosszú gyógyulási folyamat vár majd rá.

Egyelőre nem tudni, pontosan miért történt a baleset, a rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben. Lapunk az üggyel kapcsolatban felkereste a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, válaszukkal cikkünket frissítjük. 

Pár nappal korábban, október 21-én a romániai Barcaszentpéteren történt siklóernyős baleset: a 47 éves oktató-pilóta akkor zuhant le, amikor a felszerelése repülés közben meghibásodott. Bár a mentősök mindent megtettek érte, már nem lehetett megmenteni, a helyszínen életét vesztette. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek