A sokunk szívének és ízlelőbimbóinak oly’ kedves gulyás igazi hungarikum! Alapvető tény, hogy a gulyást senki nem készíti úgy, ahogy mi, magyarok. Vagy mégis?
Melyikünk ne botlott volna már bele külföldön egy-egy vendéglátóegység étlapját böngészve a magyar konyha egyik, ha nem a legismertebb és legkedveltebb fogásába, a magyar gulyásba? Biztosan szép számmal akadnak olyanok is, akik nem bírtak a kíváncsiságukkal vagy a honvággyal és meg is rendelték a fogást, belekóstolva pedig csalódtak. Ilyenkor általában nyugtázzuk, hogy gulyást bizony senki más nem főz úgy, mint mi, magyarok!
Most nem kisebb gasztronómiai szaktekintély, mint maga Jamie Oliver vette fel a kesztyűt, no meg persze a kötényt, hogy megmutassa, hol lakik a magyarok istene és előállt a saját receptjével!
Mutatjuk, hogyan készíti a sztárséf a magyar gulyást!
Ami az alapanyagokat illeti, Jamie Oliver párolt marhahúst, hagymát, paprikát, köményt, lisztet, marhahúslevest, paradicsomot készít elő, ha magyar gulyást támad kedve rittyenteni. A konyhaművészet egyik legismertebb fenegyereke szerint ezek a hozzávalók szükségeltetnek ahhoz, hogy egy hamisítatlan magyaros stílusú vacsora kerüljön az asztalra. Mindez neki 2, maximum 2 és fél órás műveletet jelent, aminek a végeredményéve akár egy hatfős társaságot is vígan jól tud lakatni.
Mielőtt azonban bármit is elárulna a receptről, felsorakoztat pár érvet is nemzeti ételünk mellett.
Jamie szerint
A receptje pedig a következő:
Egy nagy lábasban, közepes lángon olvasszunk fel vajat, amihez aztán adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és körülbelül 5 percig pirítsuk, amíg áttetsző nem lesz. Ezután jöhet hozzá a paprika és a köménymag, amit keverjünk össze a hagymával! A marhahúskockákat a liszttel keverjük össze egy tálban addig, amíg egyenletes bevonatot nem kapunk a húskockákon. Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá a marhahúst a fűszeres hagymához és pörköljük 2-3 percig, amíg megpirul. Ehhez önti hozzá a séf a körülbelül 60 ml marhahúslevest, amit jól összekever a hagymás-paprikás alappal. Miután ez megvan, Jamie hozzáadja a többi megmaradt alapanyagot is, azaz a húslevest vagy vizet, a paradicsomot, sót és borsot, amit forrásig kavargat. Ha elkezd forrni, akkor tartalék lángon főzi tovább egy fedő alatt, egészen addig, amíg a marhahúskockák megpuhulnak.
Jöhet a tálalás, ami Jamie Oliver szerint ropogós kenyérrel vagy főtt tésztával lesz igazán tökéletes.
Végezetül pedig megemlíti, hogy a legtökéletesebb magyaros ízélményt akkor kapjuk, ha a gulyás mellé uborkasaláta, ecetes zöldségek és tejföl is kerül az asztalra!
Ja, hogy amúgy mi, magyarok nem így csináljuk a gulyást? Nézd meg a Mindmegette autentikus receptjét!