Süti

Maga süti a karácsonyi kalácsot Galamb Alex – íme a titkos recept! - Videó

Kóré Károly

Létrehozva: 2024.12.22. 14:00

Galamb Alex megmutatta nekünk, hogyan készül az illatos, karácsonyi diós kalács. Az ország kedvenc roma pékje igazán tudja, milyen süteménnyel lehet hangulatossá tenni az ünnepet.

Maga készíti a családja számára a karácsonyi diós kalácsot Galamb Alex. A Bors nála járt vendégségben, és a kedvünkért a saját fejlesztésű receptjét is elárulta. Az ország kedvenc roma pékje az ismertetést a tészta fő hozzávalóinak felsorolásával kezdte: 

Galamb Alex
kedvenc roma
roma pék
Galamb Alex karácsonyra is süt / Fotó: Bors

A süteményt egy kiló lisztből készítem. Kell hozzá még egy deka só, 10 deka kristálycukor, 10 deka teavaj, 3 darab tojás, és fél liter tej.

Alex először a száraz összetevőket a vajjal együtt egy mély tálba szórta, majd az két darab élesztőt is hozzáadva, hangsúlyozva, hogy nem feltétlenül szükséges felfuttatni, de arra érdemes figyelni, hogy a sóval közvetlenül ne érintkezzen.

Fotó: Bors

Ezután a pék egy kancsóba beleütötte a három tojást, illetve egy teljes üvegcse rumaromát és vaníliaaromát is hozzátett. Ezt követően annyi tejet öntött bele, hogy összesen fél liternyi folyadékot kapjon.

Alex egy dagasztógépbe helyezte az összetevőket. A berendezést 10 percig dolgoztatta, közben megsúgta, hogy mindez puszta kézzel nagyjából 15 percet vesz igénybe.

Galamb Alex szenvedélye a sütés

A roma pék dagasztás közben a tölteléket is összeállította: a darált diót egy kevés tejjel, vajjal, cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral jól összedolgozta.

A tésztából két cipót formázott, majd fél órás pihentetés után egy-egy téglalapot nyújtott belőlük. A lapokat megkente baracklekvárral, és a tölteléket is rájuk helyezte. A téglalapokat feltekerte, és hosszában kettévágta. Ezután következett a fonás.

Alex a kalácsot egy kivajazott formába helyezte, és felvert egész tojással lekente. Ezek után 40 percet pihentette.

Mielőtt a kalács a sütőbe került, Alex még megszórta csokoládéval. Mikor az édesség megsült és kivette a sütőből, még a formában öt percig pihentette, majd az asztalra borítva átadta a feleségének, hogy felvághassa. Kíváncsi vagy, milyen lett végül a tökéletes kalács? Íme a videó! 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek