Galamb Alex megmutatta nekünk, hogyan készül az illatos, karácsonyi diós kalács. Az ország kedvenc roma pékje igazán tudja, milyen süteménnyel lehet hangulatossá tenni az ünnepet.
Maga készíti a családja számára a karácsonyi diós kalácsot Galamb Alex. A Bors nála járt vendégségben, és a kedvünkért a saját fejlesztésű receptjét is elárulta. Az ország kedvenc roma pékje az ismertetést a tészta fő hozzávalóinak felsorolásával kezdte:
A süteményt egy kiló lisztből készítem. Kell hozzá még egy deka só, 10 deka kristálycukor, 10 deka teavaj, 3 darab tojás, és fél liter tej.
Alex először a száraz összetevőket a vajjal együtt egy mély tálba szórta, majd az két darab élesztőt is hozzáadva, hangsúlyozva, hogy nem feltétlenül szükséges felfuttatni, de arra érdemes figyelni, hogy a sóval közvetlenül ne érintkezzen.
Ezután a pék egy kancsóba beleütötte a három tojást, illetve egy teljes üvegcse rumaromát és vaníliaaromát is hozzátett. Ezt követően annyi tejet öntött bele, hogy összesen fél liternyi folyadékot kapjon.
Alex egy dagasztógépbe helyezte az összetevőket. A berendezést 10 percig dolgoztatta, közben megsúgta, hogy mindez puszta kézzel nagyjából 15 percet vesz igénybe.
A roma pék dagasztás közben a tölteléket is összeállította: a darált diót egy kevés tejjel, vajjal, cukorral, fahéjjal és vaníliás cukorral jól összedolgozta.
A tésztából két cipót formázott, majd fél órás pihentetés után egy-egy téglalapot nyújtott belőlük. A lapokat megkente baracklekvárral, és a tölteléket is rájuk helyezte. A téglalapokat feltekerte, és hosszában kettévágta. Ezután következett a fonás.
Alex a kalácsot egy kivajazott formába helyezte, és felvert egész tojással lekente. Ezek után 40 percet pihentette.
Mielőtt a kalács a sütőbe került, Alex még megszórta csokoládéval. Mikor az édesség megsült és kivette a sütőből, még a formában öt percig pihentette, majd az asztalra borítva átadta a feleségének, hogy felvághassa. Kíváncsi vagy, milyen lett végül a tökéletes kalács? Íme a videó!