Ünnepi

Így készül a mákos croissan Paskó atya konyhájában

Kóré Károly

Létrehozva: 2024.12.24.

Módosítva: 2024.12.24.

Mákos croissant süt karácsonyra a vajdasági magyar plébános. Paskó atya köztudottan jól bánik a fakanállal, még saját főzős műsora is volt.

Paskó Csabát már kisfiúkorában elbűvölték a jobbnál jobb ízek, mégsem ebben az irányban folytatta tanulmányait az érettségi után. A zeneművészetet választotta, majd a papnevelő intézetbe jelentkezett. Már felszentelt pap volt, amikor úgy döntött, hogy továbbra is hódolni fog gyerekkori szenvedélyének, a gasztronómiának. Plébánosként egy közösségi házat is alapított, ahol az ő irányítása alatt finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket készítenek.

Paskó Csaba
Paskó Csaba szívesen süt  Fotó: Paskó Csaba

A Youtube-on több videót is közzétett, melyen saját receptjeit mutatja be. Így tett egy igazán ünnepi süteménnyel is.

- A croissant általában a pékségben kakaóval, csokoládéval, vaníliával vagy csak simán kínálják. Mi most a karácsonyt megidézve egy különleges máktöltelékkel fogjuk ezt bemutatni – mondta Paskó atya.

Paskó Csaba művészi szinten kreál süteményeket

A croissant tésztája nem tartalmaz semmi extrát, csak az alábbi hozzávalókra van szükség 4 főre:

A recept

85 g kristálycukor

200 g sima fehérliszt

10 g só

1 egész tojás

1 tojás sárgája

1,2 dl tej

1,8 dl víz

30 g zsiradék (vaj/zsír/olaj)

20 g élesztő

Egy rugalmas tésztát kaptunk. Tehát nem túl lágy, de ugyanakkor, nem túl kemény A tészta közé bekerült a vaj és most kezdődik maga a technika, 

A croissant készítés technikája a hajtogatásból áll, azaz összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk a tésztát. Ezt minimum háromszor meg kell ismételni, pontosan 27 réteget kapva.


A töltelék

150 g mák

100-120 g szilvalekvár

40 g porcukor

vanília

1 felesnyi szilvapálinka 

 A tésztát, miután egy éjszakát állt a hűtőben, kivesszük, majd jó vékonyra kinyújtjuk, és jöhet is a háromszögek kivágása. 

Minél szélesebb a háromszögnek fönti része, annál nagyobb croissant fogunk kapni 

Ez után már csak tölteni kell, lekenni tojással, majd egy fél órás pihentetés után mehet is a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, 25 percre. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek