Mákos croissant süt karácsonyra a vajdasági magyar plébános. Paskó atya köztudottan jól bánik a fakanállal, még saját főzős műsora is volt.
Paskó Csabát már kisfiúkorában elbűvölték a jobbnál jobb ízek, mégsem ebben az irányban folytatta tanulmányait az érettségi után. A zeneművészetet választotta, majd a papnevelő intézetbe jelentkezett. Már felszentelt pap volt, amikor úgy döntött, hogy továbbra is hódolni fog gyerekkori szenvedélyének, a gasztronómiának. Plébánosként egy közösségi házat is alapított, ahol az ő irányítása alatt finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket készítenek.
A Youtube-on több videót is közzétett, melyen saját receptjeit mutatja be. Így tett egy igazán ünnepi süteménnyel is.
- A croissant általában a pékségben kakaóval, csokoládéval, vaníliával vagy csak simán kínálják. Mi most a karácsonyt megidézve egy különleges máktöltelékkel fogjuk ezt bemutatni – mondta Paskó atya.
A croissant tésztája nem tartalmaz semmi extrát, csak az alábbi hozzávalókra van szükség 4 főre:
85 g kristálycukor
200 g sima fehérliszt
10 g só
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1,2 dl tej
1,8 dl víz
30 g zsiradék (vaj/zsír/olaj)
20 g élesztő
Egy rugalmas tésztát kaptunk. Tehát nem túl lágy, de ugyanakkor, nem túl kemény A tészta közé bekerült a vaj és most kezdődik maga a technika,
A croissant készítés technikája a hajtogatásból áll, azaz összehajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk a tésztát. Ezt minimum háromszor meg kell ismételni, pontosan 27 réteget kapva.
150 g mák
100-120 g szilvalekvár
40 g porcukor
vanília
1 felesnyi szilvapálinka
A tésztát, miután egy éjszakát állt a hűtőben, kivesszük, majd jó vékonyra kinyújtjuk, és jöhet is a háromszögek kivágása.
Minél szélesebb a háromszögnek fönti része, annál nagyobb croissant fogunk kapni
Ez után már csak tölteni kell, lekenni tojással, majd egy fél órás pihentetés után mehet is a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, 25 percre.