Gyerekek és szülők étkezési szokásairól gyűjtöttek adatokat és meglepő dolgot fedeztek fel a tudósok. Az ADHD és az étkezési szokások között próbáltak összefüggést találni, majd rájöttek, hogy étel választásaink akár előre is jelezhetik a rendellenességeket.
Az ADHD és az étrend közötti kapcsolatot vizsgáló kutatás feltárta, hogy az, hogy mit és hogyan eszel, akár előre is jelezheti a rendellenességet.
A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, közismertebb nevén ADHD egy olyan idegrendszer fejlődési állapot, amely figyelemhiányt és/vagy hiperaktivitást eredményez, ami megzavarhatja mindennapi működést és a fejlődést is.
Mint minden dolognál, emberenként eltérhetnek a tünetek, de az életkor, a tünetek jelenlétének ideje és az adott személy fejlődési szakasza is befolyásolja ezeket. A tünetek közé sorolható a figyelmetlenség és a hiperaktivitás vagy az indulatosság.
A Journal of Attention Disorders című folyóiratban megjelent cikk az étkezési szokások és az ADHD közötti kapcsolatot kutatta, Laura Dalnoki, a tanulmány szerzője és munkatársai 16 és 20 év közötti holland fiatalokat figyelt meg: 810 tinédzser-szülő párost szedtek össze.
A fiatal résztvevők ezt követően elkészítették az étrendjükről szóló összesítőt, amely 28 különböző ételt és italt vizsgált meg. A fiataloknak arról is be kellett számolni, hogy diagnosztizáltak-e náluk ADHD-t. Eközben a szülők beszámoltak a gyerekek viselkedési változásairól.
Az eredmények mérlegelése után a kutatók azt találták, hogy a résztvevők étrendje öt csoportba sorolható.
80 résztvevőnél diagnosztizáltak ADHD-t, a kutatók azt fedezték fel, hogy ez a csoport gyakrabban fogyasztott ételt és italt a rágcsálnivaló csoportból. Azok a résztvevők, akik indulatosság tekintetében magasabb pontszámot értek el, szüleik megfigyelései alapján ritkábban fogyasztottak édes ételeket, de az italok csoportja felé gyakrabban nyúltak - írta a Unilad.