Biokémikus figyelmeztet a veszélyre!
Ez a tény talán még azokat is meglepi, akik jártasak a konyhában. Előfordulhat, hogy egy ilyen eszközt te is mindennap használsz, pedig nagyon nem kellene. Ugyanis annyira káros ez a konyhai eszköz, hogy cukorbetegséget, pajzsmirigybetegséget, sőt még rákot is okozhat.
Andrew Turner biokémikus még 2018-ban publikálta munkásságát, amiben felhívta a figyelmet és rámutatott a fekete műanyag háztartási eszközök veszélyességére. Ezek ugyanis újrahasznosított elektronikai hulladékból készülnek. Vagyis, amikor fekete műanyag tárgyakat használsz, fennáll a veszélye, hogy szennyezettek lehetnek.
A kutató hangsúlyozta, hogy például egy spatula használata során hő hatására a műanyag vegyületek „átvándorolhatnak” az ételbe. A szóban forgó vegyületek, az úgynevezett polibrómozott difenil-éterek (PBDE-k), zavarhatják a hormonrendszer működését. Más tanulmányok szerint ezek kapcsolatba hozhatók a cukorbetegséggel, pajzsmirigybetegségekkel és rákkal. Egy külön kutatás kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik vérében a PBDE-k szintje a legmagasabb, háromszor nagyobb az esély a rák miatti halálozásra, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb a szint – olvasható a Life oldalán.
Mindennek fényében talán érdemes megfontolnod, hogy a fekete műanyag eszközöket acél- vagy szilikonváltozatokra cseréld.