Azonnali bezárást rendeltek el.
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy túrkevei húsüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - tájékoztatta a Nébih kedden az MTI-t.
A hatóság azonnal kivont a forgalomból 9,6 tonna nem nyomonkövethető és illegálisan végzett tevékenységből származó, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert - közölték. A
z ellenőrök tapasztalata szerint az üzem helyiségei, és több, az élelmiszer előállításnál használt eszköz, berendezés, valamint a dolgozók munkaruhája is erősen szennyezett volt, több területet pedig rágcsálóürülék szennyezett. A falak és a mennyezet, valamint azok lemezburkolata több helyiségben sérült, illetve korrodált volt. Az üzemben előállított élelmiszerek tárolása több esetben alátét nélküli ládákban, a padozaton történt.
Az egységben az eszközfertőtlenítők sem működtek, vagy nem rendelkeztek a megfelelő működés ellenőrzéséhez szükséges hőmérséklet kijelzővel. Közölték: a vizsgálat során az üzem alaprajzán nem szereplő helyiséget, benne egy gépkocsira szerelhető fagyasztókonténert is találtak az ellenőrök. A tárolóban juhhúst és belsőségeket, darabolt szarvashúst, valamint - közvetlenül a padlóra helyezve - lebőrözött fagyott szarvastesteket találtak az ellenőrök - írták. Az ellenőrök tapasztalata szerint az üzem nyomonkövetési rendszere 2024 novembere óta nem működött és az engedély alapján sem juh-, sem vadfeldolgozást nem végezhettek volna az egységben. Továbbá megállapították, hogy a működési engedélyéből korábban törölt zsírolvasztást tovább végezte a vállalkozó.