Az idei év édessége továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A német hatóságok vizsgálata szerint azonban rejt némi kockázatot a dubai csokik fogyasztása. Mutatjuk mely termékekkel érdemes vigyázni!
A dubai csoki először egy influenszer videójában volt látható, amit számos másik véleményvezér videója követett. Azóta vírusszerűen elterjedt az édesség: kapható már ilyen ízű üdítő, sütemény, torta, az alap csokoládét pedig sokan otthon is elkészítik. A hatóságok ezúttal az alap darabot vették górcső alá, hogy kiderítsék, van-e egészségügyi kockázata a fogyasztásának. Az eredmények alapján úgy tűnik nagyon is van!
A dubai csokoládé egy tejcsokoládéból és pisztáciából készült édes krémmel töltött, apróra vágott kadayif-vel készült édesség. A kadayif nem más, mint egy vékony, finomra őrölt búzalisztből készített cérnametélt-szerű tésztaféleség, amelyet számos közel-keleti desszerthez használnak.
Dubai-e a dubai csoki?
A Fix Dessert Chocolatier-t 2021-ben alapította Dubaiban Sarah Hamouda, egy brit-egyiptomi vállalkozó. Célja olyan csokoládék létrehozása volt, amelyek egyedi textúrákat és ízeket ötvöznek, a töltelékre összpontosítva, hogy megkülönböztesse cégét a versenytársaktól. A dubai csokoládét eredetileg "Can't Get Knafeh of It" néven értékesítették, és még mindig ezen a néven értékesíti a Fix Dessert Chocolatier.
A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok 103 csokoládét vettek az ottani üzletekből és elküldték őket laborvizsgálatokra. A csokik Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Jordániából és Németországból származtak. És mit találtak bennük? Penészgombát és szalmonella baktériumot, emellett pedig különböző jelölési hiányosságokat-írja a Bild.
Az EU-n kívüli országból származó csokik közel 100%-a megbukott a teszteken, a német termékek pedig közel 40%-ával akadtak gondok. A már említett penészgomba (mikotoxin) az import csokik 13%-ban volt kimutatható, a 10 Németországban gyártott csoki közül pedig kettőben. Emellett 21 mintából 16-ban találtak hozzáadott színezéket, 10 csokin nem szerepelt az allergénekre való figyelmeztetés, 15 csokiban pedig olyan allergiás reakciót kiváltó összetevőt találtak, ami egyáltalán nem szerepelt a címkén. Ezeken kívül pedig néhány csokiban olyan baktériumot (e-coli) is kimutattak, amik gyomorpanaszokat okozhatnak.
Miért veszélyes a penészgomba a dubai csokiban?
A mikotoxinok szervezetbe jutása komoly egészségkárosodást okozhat, beleértve a máj- és vesekárosodást, a bőr és a nyálkahártya, valamint az immunrendszer károsodását.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) szerint fontos, hogy a termék megvásárlása előtt mindig olvassuk el a címkéjét. A címkék kötelező elemei a következők kellenek legyenek:
Fontos továbbá, hogy az allergéneket kötelező kiemelni a címkéken, hogy könnyen észrevehetők legyenek. Ez gyakran vastag betűkkel, aláhúzással vagy nagybetűkkel történik az összetevők listájában. Valamint figyelni kell a dubai csokinál arra is, hogy csakis a fent felsorolt összetevőket tartalmazza, mert a túlkereslet miatt sok gyártó/forgalmazó olyan csokit árusít, ami gyengébb minőségű alapanyagokból (pl. gyenge minőségű tejcsoki) készül, így íze és állaga eltér a jó minőségű dubai csokitól.