Tavasszal megérkeznek a friss zöldségek a pultra, érdemes az étkezést ezekkel színesebbé tenni. Ebben van segítségünkre Buday Péter sztárséf, aki remek ötleteket oszt most meg a Bors olvasóival.
Forrás: Facebook
– Ami ebben az időben fontos lenne, hogy szezonális zöldségek kerüljenek az asztalra – árulta el Buday Péter, majd sorolta is őket: karalábé, retek, újhagyma, de a friss spenót is remek alapanyag. A sztárséf kiemelte: az egészséges étkezés alapja, hogy főként szezonális ételeket fogyasszunk.
– Kezdjük a retekkel, ha azt cikkere vágjuk és egy kicsit megpirítjuk vajban és sóval, citrommal ízesítjük, ez egy isteni finom ropogós köret például halhoz. Szénhidrát szegény étkezést folytatóknak ez tökéletes. Hasonlóan készíthető el a zsenge karalábé is, amihez még az újhagymának a zöldjét is érdemes odapörgetni picike sóval, borssal, citrommal ízesítve. Ez így nem csak köretnek, de önállóan is jó.
A pár csepp citromlé savanykás íze megerősíti a zöldség ízét. A retek és a karalábé együtt is elkészíthető – sorolta a tippeket Buday Péter, majd egy abszolút favoritot is terítékre vett.
– Az első komolyabb zöldség a spárga lesz április vége felé, bár a boltokban már lehet kapni két-három héttel korábban is, amit Olaszországból hoznak, ahol két-három héttel előttünk járnak. A spárgát nem véletlenül hívják a zöldségek királynőjének. Annál arra kell figyelni, hogy nagyon gyenge ízű, ezért viszonylag finomabb, gyengébb ízeket lehet hozzá illeszteni.
– Ne felejtsük el klasszikus ételünket a töltött karalábét. A tetején levő zsenge zöld leveleket is összevághatjuk és mehet bele a töltelékbe. Hasonlóan ebben az időben van a szezonja a kucsmagombának is. Én ennek ki szoktam venni a szárát és készítek be tölteléket juhtúrós gombakrémből. Ezt egy pici vajban meg kell forgatni és adni kell hozzá rozmaringos széles metéltet – osztotta meg remek ötleteit a séf.
Buday Péter egy, kifejezetten gyerekeknek ajánlott, töltött különlegesség receptjét is megosztja olvasóinkkal:
Tölteléket zöldségekből és egy kevés húsból készítek. Újhagymát összevágok viszonylag kicsire és beleteszem a serpenyőbe, és ráöntök egy pici olajat. Ledarálom a zöldségeket: répát, zellert és egy kis sovány sertéskarajt, majd fehérrépát, és beleöntöm a serpenyőbe. Reszelek egy kis sajtot, ami kell bele is és rá is. Csak egy kicsit pirítom a serpenyőben levőket, mert töltelék lesz belőle. (Ezt így összegyúrva és egy kis tojást hozzákeverve már fasírtnak is kisüthető). Megsózom, vágok hozzá fokhagymát, Teszek hozzá egy kis zöldet, hogy feldobja a színét, és teszek hozzá felaprózott zöldhagyma szárat, borsot, egy kis tejfölt, és amikor már nem nyers a hús, mehet hozzá a sajt. A héjában főtt burgonyát hosszában felvágom, beleteszem tepsibe és rákanalazom a tölteléket, a tetejére pedig teszek egy kis tejfölt és reszelt sajtot, majd beteszem a sütőbe kb. 12 percig. Köretként jöhet hozzá jégsaláta, amit forró olajban serpenyőben megsüthetünk egy kis paradicsommal, megszórva egy kevés borssal, fokhagymával és egy kis sóval.