Aktuális

Buday Péter: az egészséges étkezés alapja a friss zöldség

Hu-Zo

Létrehozva: 2021.04.10.

Tavasszal megérkeznek a friss zöldségek a pultra, érdemes az étkezést ezekkel színesebbé tenni. Ebben van segítségünkre Buday Péter sztárséf, aki remek ötleteket oszt most meg a Bors olvasóival.

Forrás: Facebook

ÍZKAVALKÁD

– Ami ebben az időben fontos lenne, hogy szezonális zöldségek kerüljenek az asztalra – árulta el Buday Péter, majd sorolta is őket: karalábé, retek, újhagyma, de a friss spenót is remek alapanyag. A sztárséf kiemelte: az egészséges étkezés alapja, hogy főként szezonális ételeket fogyasszunk.

Köretként isteniek

– Kezdjük a retekkel, ha azt cikkere vágjuk és egy kicsit megpirítjuk vajban és sóval, citrommal ízesítjük, ez egy isteni finom ropogós köret például halhoz. Szénhidrát szegény étkezést folytatóknak ez tökéletes. Hasonlóan készíthető el a zsenge karalábé is, amihez még az újhagymának a zöldjét is érdemes odapörgetni picike sóval, borssal, citrommal ízesítve. Ez így nem csak köretnek, de önállóan is jó. A pár csepp citromlé savanykás íze megerősíti a zöldség ízét. A retek és a karalábé együtt is elkészíthető – sorolta a tippeket Buday Péter, majd egy abszolút favoritot is terítékre vett.

– Az első komolyabb zöldség a spárga lesz április vége felé, bár a boltokban már lehet kapni két-három héttel korábban is, amit Olaszországból hoznak, ahol két-három héttel előttünk járnak. A spárgát nem véletlenül hívják a zöldségek királynőjének. Annál arra kell figyelni, hogy nagyon gyenge ízű, ezért viszonylag finomabb, gyengébb ízeket lehet hozzá illeszteni.

Töltelékként is remek ötlet

– Ne felejtsük el klasszikus ételünket a töltött karalábét. A tetején levő zsenge zöld leveleket is összevághatjuk és mehet bele a töltelékbe. Hasonlóan ebben az időben van a szezonja a kucsmagombának is. Én ennek ki szoktam venni a szárát és készítek be tölteléket juhtúrós gombakrémből. Ezt egy pici vajban meg kell forgatni és adni kell hozzá rozmaringos széles metéltet – osztotta meg remek ötleteit a séf.

Buday Péter egy, kifejezetten gyerekeknek ajánlott, töltött különlegesség receptjét is megosztja olvasóinkkal:

Friss zöldséggel töltött burgonya

Tölteléket zöldségekből és egy kevés húsból készítek. Újhagymát összevágok viszonylag kicsire és beleteszem a serpenyőbe, és ráöntök egy pici olajat. Ledarálom a zöldségeket: répát, zellert és egy kis sovány sertéskarajt, majd fehérrépát, és beleöntöm a serpenyőbe. Reszelek egy kis sajtot, ami kell bele is és rá is. Csak egy kicsit pirítom a serpenyőben levőket, mert töltelék lesz belőle. (Ezt így összegyúrva és egy kis tojást hozzákeverve már fasírtnak is kisüthető). Megsózom, vágok hozzá fokhagymát, Teszek hozzá egy kis zöldet, hogy feldobja a színét, és teszek hozzá felaprózott zöldhagyma szárat, borsot, egy kis tejfölt, és amikor már nem nyers a hús, mehet hozzá a sajt. A héjában főtt burgonyát hosszában felvágom, beleteszem tepsibe és rákanalazom a tölteléket, a tetejére pedig teszek egy kis tejfölt és reszelt sajtot, majd beteszem a sütőbe kb. 12 percig. Köretként jöhet hozzá jégsaláta, amit forró olajban serpenyőben megsüthetünk egy kis paradicsommal, megszórva egy kevés borssal, fokhagymával és egy kis sóval.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek