Aktuális

Egy éven át készült az ország tojása

Hu-Zo

Létrehozva: 2018.01.30.

Forrás: Bors

Zsigóné Kati az eddig legnagyobb, birtokába került strucctojásra megalkotta az ország tojását. 

– Annak idején a lakásunkat szépítgettük, és az előszobánk felső falfelületének kidíszítésére pingáló asszonyokat akartam hívni kalocsai minták festésére. A férjem biztatott, hogy vagyok én annyira ügyes, hogy ezt magam is el tudom készíteni. Másnap egy nagy lapot telefestettem virágokkal és elvittem Kalocsára, ott is a legkiválóbb művészhez. Ezek annyira megtetszettek neki, hogy beavatott a tojásfestés művészetébe – mesélte a Borsnak Kati, aki most elkészítette az ország tojását.

– Tizenegy különböző technikával dolgoztam, van közte faragás, karcolás, pontozás, batikolás, viaszolás, patkolás, festés és összesen 79 motívum, jel szimbólum, ami valamilyen módon Magyarországhoz, a történelmünkhöz, kultúránkhoz kötődik. Ilyen a honfoglalás, I. István királyunk, védőszentünk Nagyboldogasszony, a vérszerződés, a koronázási ékszerek, a turul madár, életjelek, halasi csipke, kalocsai és matyó motívum – mutatta Kati, aki az olajfestményekkel, igazi miniatúrákkal dolgozott a legtöbbet. Ezekhez Svájcból és Skóciából rendelt ecseteket, mert nálunk ilyen vékonyak nem kaphatók.

– Ezekkel négy hónapot dolgoztam. A vérszerződésnél például a kacagányt és a bajuszt is részletekig kidolgoztam – mondta.

Kati szeretné, ha ezt az állam megvásárolná tőle és a magyar állam tulajdona maradna és nem kerülne valamilyen külföldi gyűjteménybe. Azt pedig megígérte, hogy aki húsvétkor Kecskeméten meglocsolja, névre szóló hímes tojást kap tőle.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek