A levendula az egyik legsokoldalúbban használt, finom illatú gyógy- és fűszernövény. Aromás, fűszeres illata áthatóan tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Virágzáskor (június–júliusban) gyűjtjük. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, gondosan szárítsuk meg! Ha gyógyteaként kívánjuk használni, a száraz virágait morzsoljuk le, és vászonzacskóban, száraz helyen tároljuk!
Gyógyhatásai: immunrendszert erősítő, antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító és fájdalomcsillapító hatású. Illóolajai nyugtatóan hatnak a központi idegrendszerre. Ideges szívdobogás, idegfeszültség enyhítésére, ideges gyomor- és bélpanaszok ellen jó. Csillapítja a fejfájást, segíti az emésztést, csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást és alvászavarokat. Erős, kesernyés íze miatt főként teakeverékekben ajánlott használni. Elalvást segítő, nyugtató teakeverék: citromfű, komló, levendulavirág azonos arányú keverékéből készítse forrázással (egy teáskanál, 2,5 dl víz) a gyógyteát. Hatását fokozza, ha macskagyökeret is ad hozzá, ezt kevesebb mennyiségben. Elalvás előtt félórával igya meg! Virágából olajat préselnek, melyet a halántékra dörzsölve csökkenti a fejfájást. Enyhíti az izomfájdalmakat és görcsöket, segíti a zúzódások, horzsolások gyógyulását.
Tipp: Pár csepp levendulaolajat a párnára cseppentve, vagy párnahuzatba szárított levendulát téve segíti a nyugodt alvást.